Vatan görevi bizler için manevi öneme sahip bir hizmettir. Sağlıklı her Türk vatandaşı, zamanı geldiğinde askerlik hizmetini yapmakla görevlidir. Ama bazen öyle durumlar oluyor ki, vatan borcu dediğimiz askerliğin yerine getirilme şartları da değişebiliyor. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız ve denizciler buna örnek olabilir. Bu yazıda denizcilerin tecil işlemleri konusunu işleyerek sizlerin de ileride karşılaşabileceğiniz bazı durumlarda yapılabilecekler konusunda bilgi vermek istiyorum.
İçindekiler
Genelde birbirine karıştırılan iki durum dövizle askerlik ve bedelli askerlik kavramları olmaktadır. Dövizle askerlik, yurt dışında belirli bir süre hizmet veren gurbetçi veya işi gereği yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın yaptığı askerlik tipidir. Dövizle askerlik için herhangi bir kanun beklenilmesine gerek duyulmamaktadır. Gerekli olan hizmet süresi tamamlandıktan sonra yetkili kurumlara durum belgelenerek, gerekli ücret banka hesaplarına yatırılır ve dövizle askerlik işlemi yapılabilir.
Her ne kadar şu an için gündemde farklı bir askerlik metodu görüşülüyor olsa da, kanun çıkana kadar yürürlükte olan kanun maddesi geçerlilikleri yerine getirilecektir. Peki mevcut kanun hükümlerine göre acaba denizciler dövizle askerlikten nasıl yararlanabilirler? 111 sayılı askerlik kanununun 35/G maddesinde döviz ile askerlik tanımı yapılmıştır. Bu kanun maddesine göre Türk vatandaşları yılın 1095 günü yani 3 yıl boyunca, işçi veya işveren sıfatı ile yurt dışında bulunuyorsa, bu süreleri tamamladıktan sonra konsolosluklara döviz ile askerlik yapma istediğini bildirebilir.
Peki henüz askerlik görevini dövizle de olsa yapmanın erken olduğunu düşünenler ne yapmalılar? İlk akla gelen cevap tabiki tecil işlemi oluyor. Bunun için yurtdışında oturma veya çalışma izni olanlar ile yabancı bayraklı gemilerde çalışanların, mevcut durumlarını belgeleyecek dokümanlarla konsolosluklara başvuru yapmaları gerekmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, gemi adamı tecil işlemini yaptırabilmek için Türk bayraklı değil, yabancı bayraklı gemide çalışıyor olmanız gerekmektedir. Çünkü Türk Bayraklı gemiler bir Türk şirketine bağlı olduklarından Türkiye’de çalışan gibi olursunuz, oysa yabancı bayraklı gemilerde, şirket merkezi yurt dışı olduğundan dolayı yurt dışında çalışıyor görünürsünüz.
Bu şartları sağlayan vatandaşlar tam 38 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirme hakkına sahip olabilmektedirler.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan işçi veya işveren durumunda olanlar, ilk tecil işlemini şahsen yetkili konsolosluklara giderek, sonrakileri de posta yolu ile yapabilmektedirler. Gemi adamı statüsündeki vatandaşlarımız ilk ve tekrar eden tüm tecil işlemleri için konsolosluklara şahsen gitmek zorundadırlar.
Çalışan ya da bir meslek gurubunda olan kişiler tecil işlemlerini bağlı bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarına, Gemi adamı olan kişiler ise işlemlerini gerekli evraklar ile gemi adamlarının askerlik işlemlerini yapmaya yetkili konsolosluklardan yapması gerekmektedir. Bu konsoloslukların listesi aşağıda verilmiştir.
Tecil işlemlerinin de gerçekleşebilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar;
Bazı durumlarda tecil işlemi yapılamamaktadır. Bunlar;
Öncelikle gemi adamlarının ilk askerlik tecil işlemleri için, yurt dışında bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluklarına şahsen giderek başvurması gerekmektedir.
Yanında bulundurması gereken evraklar ise aşağıdaki gibidir;
Bu yazının güncellendiği tarih Temmuz 23, 2019 07:04