Gemi Adamı Sağlık Raporu

Gemi adamı sağlık raporu gemilerde çalışmak için gerekli olan en önemli demirbaş evraklardan bir tanesidir. 2024 yılı gemi adamı olur sağlık raporunun gerekliliğini artık bilmeyen de kalmadı. Liman başkanlıklarında bile hangi konuda evrak düzenlemesi veya başvurusu yaparsanız yapın, sizden gemide çalışmaya elverişli olduğunuzu belgeleyen bu evrak istenecektir.

Bu yazımızda da sizlere gemi adamı olur sağlık raporu hakkında bilinmesi gerekenleri nasıl alınır sorusunu, ücreti, gereken belgeleri ve bu belgenin önemini anlatmaya çalışacağız.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Nedir?

Her meslek dalının yaptığı iş ile ilgili istenilen şartları olduğu gibi, gemide çalışmak isteyenlerin, çalışanların ve denizcilik eğitimi almak isteyen denizci adaylarının da istediği kurumlara gemide çalışmasına engel bir durum olmadığını belgeleyebileceği bir sağlık raporu vardır.

Gemi adamı sağlık raporu da denilen bu sağlık raporu ile denizcilik şirketlerine ve denizcilik ile ilgili belgeleri düzenleyen devlet kurumlarına “Benim sağlık yönünde denizde çalışmama engel bir durum bulunmamaktadır” denilebilmektedir. Ayrıca denizcilik fakültesini kazanan öğrencilerden de kayıt için gerekli olan evraklar arasında bu belgenin varlığı gerekmektedir.

Gemi Adamı Sağlık Raporu İçin Gerekli Evraklar

Ülkemizde bir çok resmi işlem için çok fazla formalite gerekmektedir. Eskiden bu raporu almak için de epey zaman harcanılması gerekmekteydi. Eskiden Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün bir merkezine gidip genel muayene raporu almak istediğinizde size büyükçe bir muayene vizite kağıdı verilir ve orada yazan polikliniklerde muayene olmanız ve sonucun da bu kağıttaki ilgili bölüme heyet raporu halinde işlenmesi gerekirdi.

Şimdi ise sizden muayene öncesinde bu tarz bir işlem yapmanız istenilmemekte. Öncelikle gemi adamı sağlık raporu vermeye yetkili kurum ve hastanelere direk gidip gerekli branşlara muayene olup, rapor sonucunu Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne götürmeniz yeterli oluyor. Bu sağlık raporu için de yanınızda olması gereken tek belge sadece nüfus cüzdanınız ve 2 adet vesikalık fotoğraf.

Gemi Adamı Olur Sağlık Belgesi

Gemi Adamı Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Gemici sağlık raporu için, her istediğiniz hastane ve sağlık kurumundan aldığınız belge geçerli olmamaktadır. Zaten gittiğiniz hastanenin bu konuda yetkisi yoksa bu belgeyi veremeyeceğini belirtmektedirler. Çünkü muayene sonuçlarının gemi adamları sağlık muayene formu denilen evrağın ilgili kısımlarına yazılı olması gerekmektedir. Bunun için ilgili devlet kurumlarının onayını almış akredite kuruluşların evrakları geçerli olacaktır.

Bu akredite kuruluşların güncel listesine Gemi Adamı Sağlık Raporu Veren Hastaneler adresinde bulunan yazımızdan da ulaşabilirsiniz.

Gemi adamı sağlık raporu nasıl alınır? sorusu bu kapsamda en çok gelen soruların başında oluyor. Öncelikle yukarıda verdiğim link üzerinden bu raporu vermeye yetkili olan hastane listesine bakıp size en yakın olanı öğrenmeniz gerekmektedir.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Ücreti 2024

Yukarıda verdiğimiz bağlantıdan, gemi adamı raporu vermeye yetkili olan hastanelere bakarsanız, kimisinin devlet hastanesi , kimisinin de özel hastaneler olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Bu nedenle fiyatların değişken olacağını bilmenizde yarar var. Ama genel olarak gemi adamı sağlık raporu ücreti 500TL-5000TL fiyat aralığında bir fiyatlandırma yapıldığını bilmeniz yararınıza olacaktır.

Bu fiyat farkları devlet hastaneleri ve özel hastane olmasına bağlı olarak değişiyor. Genelde devlet hastanelerinde gemi adamı raporu için heyete girmeniz gerekmekte. Bu da haftada 2 gün yapılan bir işlem. Yani heyete girdiğiniz gün tekrar sonucu almanız için en az 1 hafta zaman geçmesi gerekebiliyor. Eğer süre konusunda sıkıntınız var ise bu sizin için iyi olmayabilir. Gemi adamı raporu kaç günde çıkar? sorusuna da burada cevap vermiş olalım. Özel hastanelerde aynı gün, hatta yarım günde çıkan bir gemi adamı raporu, devlet hastanesinde 1 haftayı bulabiliyor.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Almaya Engel Durumlar ?

Gemide çalışmak istiyorsunuz ve rapor hazırlıklarına başlıyorsunuz. Burada çok fazla soru işaretleri olabiliyor. Özellikle denizcilik ile ilgili eğitim veren kurumlara yeni kayıt yaptıracak kişiler bu konudan çok muzdarip oluyorlar. Hangi hastalıklar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olur diye soru soranlar için bu bölüm kurtarıcı niteliğinde olacaktır.

Kimisi “Gözlük kullanmak gemi adamı raporu almaya engel mi?” diye sorarken, kimisi de “Küçükken geçirdiğim ameliyat sorun oluşturur mu?” gibi sorular soruyorlar. Aslında bu konuda da belirli bir standart mevcut. Aşağıda belirtilen hastalık veya rahatsızlıklar dışında bu raporu almaya engel olabilecek bir durum söz konusu olmuyor.

  • Madde bağımlılığı,
  • Akıl ve Ruh sağlığı bozuklukları,
  • Sinir sistemi bozuklukları,
  • Kan hastalıkları (AIDS),
  • İskelet sistemi bozuklukları,
  • Eksik uzuvlar,
  • Uzun süreli bulaşıcı hastalıklar,
  • Duyu organlarında deniz şartlarında çalışmaya engel olabilecek sorunlar

Eğer yukarıdaki hastalık veya rahatsızlıklar ile ilgili bir sorununuz yoksa, siz de sağlık raporunuzu rahatlıkla alabilirsiniz.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Sorgulama

Siz de gemi adamı sağlık raporu sorgulama ekranına ulaşıp ne kadar rapor süresi kaldığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Veya Bir dahaki rapor periyodik mi yoksa Genel sağlık muayenesine mi girmem gerekli sorusunu merak ediyorsanız çözümü basit. Gemiadamı Sağlık Raporu Sorgulama adresinden gerekli bilgileri girerek, kalan rapor sürenizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Yenileme

Devlet dairelerinde kullanılan her belgede olduğu gibi bunun da bir geçerlilik süresi var. Normal şartlarda ilk defa alınan bu belgenin geçerlilik süresi aksi belirtilmedikçe 2 yıldır. Hepatit veya kontrol gerektirebilecek olan başka bir hastalığın tespiti halinde ise, nedeni raporda açıkça belirtilmek üzere belge 1 yıl olarak da düzenlenebilmektedir.

Süresi dolan genel gemi adamı raporlarından sonraki 6 ay içinde yenilenen raporlar için belirli branşlarda kontrol muayenesi ile belge yenilenebilir fakat rapor süresi dolmasının üzerinden 6 aydan fazla süre geçti ise, yeniden gemi adamı sağlık yoklamasına girilmesi gerekmektedir.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Genel ve Periyodik Muayene

Gemici raporunuzu alırken ilk defa gittiğinizde genel sağlık raporu almak üzere gidersiniz ve burada biraz daha detaylı tetkiklerden geçersiniz. Genel Muayenede yapılan tetkikler;

  • Akciğer grafisi,
  • Odyometri (İşitme Testi),
  • EKG,
  • Hemogram (Kan tahlili),
  • Lipid Paneli,
  • Tam İdrar Tahlili,
  • Madde bağımlılığı testleri,
  • Göz muayenesi,
  • Dahiliye muayenesi,
  • Ortopedi muayenesi,
  • Nöroloji muayenesi,
  • Psikiyatri muayenesi,
  • Kardiyoloji muayenesi
Gemi adamı raporunda miyop hipermetrop veya astigmat sorun olur mu?

Periyodik muayenede yapılan tetkikler ise;

  • Akciğer grafisi,
  • Odyometri,
  • EKG,
  • Hemogram,
  • Tam idrar tahlili,
  • Lipid paneli,
  • Göz Muayenesi,
  • Kardiyoloji muayenesidir.

“Gemi Adamı Sağlık Raporu” üzerine 40 yorum

  1. ben denizcilik lisesine gidiyorum bu sene 10. sınıfa geçtim ve benden Gemiadamı olur sağlık raporu istendi bu raporu alırken genel sağlık testinden geçicekmiyim?

    Yanıtla
    • Evet genel test yapıyorlar duyma, görme testi gibi. Tedirgin olmana gerek yok herhangi bir sağlık problemin yoksa alırsın zaten zor bişey değil.

      Yanıtla
  2. Ben epilepsi hastasıyım ama 8 yıldır nöbet geçirmedim ilacımı kullanıyorum gemi adamı olur sağlık raporu alabilirmiyim gemide mutfakta çalışmak için almak istiyorum

    Yanıtla
    • Hastalığın net seyri ile ilgili en doğru tespiti uzman doktor yapacaktır.
      Daha öncesinden isterseniz yetkili hastanedeki doktor ile görüşme sağlayabilirsiniz.

      Yanıtla
  3. Oğlumun sol el orta ve yüzük parmağı doğuştan küçük. Elini kullanmakta bir sorun yaşamıyor ama sol eli sağ eline göre Çoook az küçük yani bu durumda ortopedik engelli mi olur? Denizcilik lisesini okuyup deniz adamı olamaz mı?

    Yanıtla
    • Bu tarz ortopedik durumlarda uzman doktorun nihai kararı etkileyici olacaktır. Tecrübelerime dayanarak bu tarz bir durum, gemi adamı olur sağlık raporu almaya engel teşkil etmez. Meraklanmayın.

      Yanıtla
  4. Üniversiteye kayıt için yetkili hastaneden alacağımız gemi adamı sağlık raporunu Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne onaylatmamız gerekiyor mu?

    Yanıtla
    • Evet.
      Aldığınız raporun Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün şubelerinde onaylanıp sisteme girilmesi gerekmektedir. Bu sayede sağlık raporu durumunuz e-devletten ve sistemlerden de takip edilebilecektir.

      Yanıtla
  5. Benim gözlerim 1.75 miyop raporu alabilir miyim bir bilginiz var mı?
    Yönetmelikte 16/20 yazıyor ama ne demek olduğunu anlamadım.

    Yanıtla
  6. Ben lise 9 geçtim bu sene gemiadamı raporu almamı istediler ben küçükken düşmüştüm annıma dikiş attılar onda sorun yaşanırmı ve kiloda yaşanırmı alırken

    Yanıtla
  7. Meraba iyi günler gemi adami saglik raporu alabilmek için kulak engeli olabilen bir kişi sağlık raporu alabiliyormu yada bir sınır varmi

    Yanıtla
    • Engel durumunuza göre bir değerlendirme yapılması gerekebilir.
      Bunun için de uzman doktor muayenesi gerekebilir.

      Yanıtla
  8. Merhaba ben marina ve yat işletmeciliği bölümü kazandım üniversitede ama iki gözümde 4 numara miyop var sıkıntı olur mu?

    Yanıtla
    • Mülakat komisyonunda boy ve kilo konusunda bir limit var elbette ama çok fazla dikkat çekmediği sürece limit aşımları da kabul edilmektedir.

      Yanıtla
  9. Ben deniz liman yüksek okuluna kaydımı yaptım fakat yaparken gemi adamı sağlık raporum yoktu bunu temin etmem söylendi bunun zaman aralığı nedir ?

    Yanıtla
    • Eğer kayıt olduğunuz bölüm bir zaman aralığı vermemişse aciliyeti yoktur. Gemi adamı olur sağlık raporunun, eğitiminize bir engeli bulunmamaktadır. Gemiye gitmeden önce gereken evraklardandır.

      Yanıtla
  10. Sol kulağımda hiçbir sıkıntı yok ama sağ kulağımda orta derecede işitme kaybı var odyometri testinde 30 larda bi oran çıkıyor onun haricinde hiçbir sıkıntım yok uzmanlık sınavlarında duyma sınırı 25 sizce testi alabilir miyim

    Yanıtla
  11. merhaba anlaşmalı hastane bulunduğum yerden biraz uzakta otobüsle gidip testi yaptırıp gelmek istiyorum fakat ne kadar sürdüğü hakkında bilgim yok rica etsem bilgilendirirmisiniz hastanede ne kadar sürede çıkartabilirim

    Yanıtla
    • Özel hastane ise eğer aynı gün öğleden önce yaptırdığınız tahlillerin sonucu genelde en geç öğleden sonraya size teslim edilmiş şekilde verilir.

      Yanıtla

Yorum yapın