Denizcilik sektöründeki yenilikleri ve teknolojileri gemi tasarım programları belirlemektedir. Bir tersane veya dizayn ofis ne kadar çeşitli programları başarı ile kullanabilirse, o derecede çeşitli ve kabiliyetli ürün yani gemi ortaya çıkarır.
Bu yazımızda günümüz tersanelerinin kullandıkları gemi tasarım programları ile ilgili genel bilgiler verilecektir.
Gemi Tasarım Programları Önemi Nedir?
Deniz taşıtlarının seri üretimli olmadığını, özel sipariş ve istekler üzerine tasarlandığını çoğu kişi bilir. Bu nedenle özel istek üzerine her gemi farklı özelliklerde üretilmektedir. Bu nedenledir ki, siz ne kadar farklı ve fazla özelliği bünyenizde barındırırsanız, müşterilerinizin taleplerini o ölçüde karşılayabilirsiniz anlamına gelmektedir.
Sektördeki bu durum, birden fazla modelleme programının üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Farklı ihtiyaç ve isteğe göre , farklı çizimler ve program ihtiyacı doğmaktadır.
Örneğin A programında bulunan test modülü, B programında olmayabilir. Veya B programında olmayan bir özellik C programında olabilir. İsterseniz denizcilik sektöründe kullanılan dizayn modelleme programlarını tanıtarak özelliklerini inceleyelim.
Gemi Tasarım Programları Nelerdir?
Bu başlık altında özellikle tersanelerin dizayn ofislerinin kullanmakta olduğu genel programlar ile ilgili bilgilendirmelerde bulunacağız. Siz de kendi ilgi alanınıza giren programla ilgili detay araştırmasını yaparak ihtiyacınıza uygun olan ve taleplerinizin karşılanacağını düşündüğünüz program ile yolunuza devam edebilirsiniz.
Autocad
Bilgisayar Destekli Teknik Resim denilince akla ilk gelen program şüphesiz ki Autocad. Her türlü mühendislikte kullanım alanı mevcut olan program, denizcilik sektöründe de vazgeçilmezlerden bir tanesi. Hangi özel tasarım programını kullanırsanız kullanın, yanında kesinlikle Autocad programını da kullanmak durumunda kalıyorsunuz.
Programın son versiyonlarında özellikle 3 boyutlu tasarımın eklenmesi ve mesleki alanda çok geniş bir kullanım yelpazesine sahip olmasından dolayı, kendi alanının ilk ve vazgeçilemeyecek programı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ticari ve kurumsal kullanımlarda çok ciddi lisans ücretleri karşılığında kullanılabilecek olan program, öğrenciler için daha basitleştirilmiş sürümünü paylaşmaktan da çekinmiyor. Bu şekilde tasarım ve dizayn alanında ileride çalışacak ve dolayısı ile muhtemel müşteriler ile arasını da bu şekilde sıcak tutma politikasına sahip.
RhinoCeros
RhinoCeros tasarım programı aslında 1990 yılları ortalarında Autocad programına bir eklenti mahiyetinde, onun işlerinde yardımcı olunabileceği amacı ile ortaya çıkmıştır. Ama geldiği nokta onu apayrı bir tasarım programı haline getirmeye yetmiştir.
Kullanım arayüzü Auotocad ile çok benzer özelliklere sahip olduğundan dolayı, geniş ve kolay öğrenebilinen bir program olma özelliği bulunuyor.
RhinoCeros avantajlarından bir tanesi de yaklaşık 30 farklı dosya formatını çok kolay ve küçük boyutlarla çevirip işleyebiliyor. Bana kalırsa programı rekabetçi yapan en önemli özelliklerinden birisi de rakipleri ile arasında olan fiyat avantajı. Benzer programlara göre neredeyse yarı fiyat ile piyasada kullanım bulan program bu konuda çok iddialı.
Programın en avantajlı özelliklerinden birisi de sadece gemi tasarım programı olmaması. Endüstriyel Tasarım, Mimari, Mücevher Tasarımı, Otomotiv Sektörü ve Tersine Mühendislik alanlarında da çok iddialı.
MaxSurf
Bu programda da belirlenen noktalar esas alınarak çeşitli teknikler kullanılarak bilgisayar ortamında 3 boyutlu gemi dizaynı yapmaya yarayan geniş ölçekli bir programdır.
MaxSurf gemi tasarım programı ile sınırsız sayıda yüzey modelleme olanağı bulabilirsiniz. Bu sayede de çok geniş bir yüzey formu oluşturma imkanı bulunmaktadır. Programın güzel özelliklerinden bir tanesi de bu oluşturulan çalışmanın çok farklı formatlarda çıktılarının rahatlıkla alınabilmesidir.
Bu programda 3 ana amaç ile gemi modellemesi ve dizaynı yapılabilir. Bunlar;
- Yeni bir tekne form dizaynı yapmak için,
- Mevcut bir form örneği üzerinden kesitler alınarak benzer bir form üzerinden projeye devam edebilmek için,
- Mevcut endaze eğrilerinden faydalanılarak gemi için gerekli olan hesaplamaların yapılabilmesi için
Nupas Cadmatic
Gemi inşaa sanayisinde Türkiyenin son yıllarda gösterdiği ilerleme kendisini tasarım alanında da göstermektedir. Özellikle 3 Boyutlu gemi tasarım ofislerinde kullanılan programların içerisinde Cadmatic programının da olması, sektörü daha fazla ivmelendirmektedir.
Cadmatiğin çok daha anlaşılır olması, özellikle gemi inşaatı sanayisi üyelerinin yoğun ilgisi, programın detay dizayn konusunda gelişmiş modüllerinin bulunması kendisine büyük avantajlar sağlamaktadır.
Cadmatik gemi dizayn programının özellikle Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi bünyesinde uluslararası arenada büyük başarılara imza atmış olan tersaneler ve Dizayn Ofisler tarafından tercih ediliyor olması, ilerleyen yıllarda da programa olacak ilginin artmasını sağlayacağa benziyor.
Gemi Tasarım Programları Eğitimleri
Alanı ve çalışma alanı son yıllarda genişlemiş olan gemi inşaatı alanında, yukarıdaki tasarım ve dizayn programlarını kullanmasını bilen ara eleman ihtiyacı çok fazladır.
Fakat bu programların hepsi için özel bir eğitim veya kurs maalesef bulunmamaktadır. Her ne kadar Autocad veya RhinoCeros programları farklı alanlarda çalışılabilse bile, diğerlerinin sadece gemi inşaatı alanından olması ve çok fazla kullanıcısının da bulunmamasından dolayı bu programlar için özel eğitimlerin bulunmasını zorlaştırmaktadır.
Ancak bünyesinde çalışan tüm elemanlar için genel bir kurs talep eden işyerleri için bu kurslar açılmakta veya şanslı olan üniversite öğrencilerinin kendi okullarında bu programlar ders olarak okutulmakta ve eğitimleri de verilmektedir.
Eğer sizler de kendi kullanmış olduğunuz gemi tasarım programları konusunda bize bilgi gönderebilirseniz, daha fazla insanın bu alandan yararlanmasını sağlamak için buradan yayınlamak isteriz.