Gemide Planlı Bakım
Bakım, herhangi bir mekanik ekipmanı veya makineyi çalışır durumda tutan şeylerden biridir. İster küçük bir makine ister büyük bir yapı olsun, verimli bakım, daha uzun ömür ve olumlu sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Gemide bakım bulunulan yer itibarı ile daha büyük bir öneme sahiptir. Bu yazımızda biz de sizlere gemide planlı bakım, arıza giderme, gemide arıza tespiti gibi hususlarda kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Bir gemide bakım, makineyi güncel tutan ve düzgün çalışma koşulu sağlayan şeylerden biridir. Bu yazımızda bir gemide bakımın nasıl yapıldığını öğreneceğiz. Gemideki en çok makine yoğunluğu isminden de anlaşılacağı gibi makine dairesindedir. Makine zabitleri ve personeli, güvenli ve verimli çalışma için belirli aralıklarla bakım yaparlar. Bir gemideki her makine, planlı bakım gerektirir. Bu bakım saatleri makine üreticilerinin her makine için ayrı olarak belirlediği saatlerdir. Ekipman ile ilgili bilgi kitaplarında bakımların saatleri ve nasıl yapılacağı detaylı olarak belirlenmiştir.
Farklı senaryolar için farklı bakım prosedürleri bulunmaktadır. Her ne kadar ekipmanların düzenli aralıklarla bakımları yapılıyor olsa bile bazı durumlarda yapılamıyor. Örneğin anlık bir malzeme yorulması nedeni ile meydana gelen arızanın giderilmesi için planlı bakım beklenmez. O an müdahale etmek gerekebilir. Bu nedenle gemide bakım prosedürleri ve çeşitleri de farklıdır.
Gemilerde uygulanan 2 farklı tip bakın bulunmaktadır. Bunlar;
Genel olarak PMS veya Planlı Bakım Sistemi olarak bilinir. Bu tip sistemlerde makinelerin 500 saat, 1000 saat, 2000 saat, 4000 saat, 8000 saat gibi çalışma saatlerine göre veya 6 aylık, yıllık vb. takvim aralıklarına göre bakımları yapılır. Bakım, makinelerin durumundan bağımsız olarak gerçekleştirilir. Parçalar, hala kullanılabilir olsalar bile, programda yazılıysa değiştirilmelidir.
Gemide Planlı Bakım Sistemi sadece makine dairesinde bulunan ekipmanlara uygulanmaz. Aynı zamanda güverte bölümündeki makineler veya sistemler için de planlı bakım sistemi uygulanır. Bu sayede kısıtlı personelin tek seferde kontrol edemeyeceği işlemler daha düzenli şekilde takip edilebilir.
Ayrıca planlı bakım sistemi sadece bir makinenin belirli saatlerde mekanik kontrolü yapılması anlamına gelmemelidir. Bunun yanında bu iş için gerekli olabilecek yedek parça temini, siparişi veya işletim prosedürlerini de kapsayan sistemler bütünü olarak tanımlanmalıdır.
Bu sistemde makinalar bozulduğunda bakımları yapılarak tekrar faal hale getirilir. Arıza bakımı olarak bilinmesinin nedeni budur. Acil durumlarda makinelere ihtiyaç duyulabileceği durumlar oluşabileceğinden bu uygun ve iyi bir yöntem değildir. Her zaman tüm makinelerin hazırda beklemesi gemide bakım için istenilen durumdur.
Bu sistemin tek avantajı, makine parçalarının çalışma ömrünün tamamına veya kırılıncaya kadar kullanılmasıdır. Bu sayede bir parça ekonomik ömrünün sonuna kadar kullanılabilir. Elbette bu durumun dezavantaj kısmı da var. Arıza sırasında bu parça zarar alırken diğer birkaç parça da hasar görebileceğinden, bu sistem daha maliyetli olabilir. Parça maliyeti ile beraber can kaybı veya çevre kirliliğine neden olabilecek sonuçlar oluşabilir. O nedenle kasıtlı olarak istenilen bir durum değildir.
Genel olarak Planlı Bakım Sistemi programları olarak da bilinir. Eski zamanlara doğru gidildikçe, bir gemideki personel ve zabit sayısının bugüne kıyasla daha çok olduğu görülmektedir. Bu nedenle gemide bakım zamanı gelen ekipman bakımları hızlı ve kolay bir şekilde yapılıyordu. Ancak, günümüzde, gemideki mürettebat ve zabit sayısı önemli ölçüde azalmıştır.
Birçok gemide sadece 2-3 mühendis bulunur ve gemide bakım yapmak için gereken süre bile kısalmıştır. Gemide bakım, insan gücü ve zaman gerektirir. Bu durum, mürettebat sayısı az ve makine miktarı fazla olduğundan her zaman mevcut olmayabilir.
Bu nedenle makinelerin bakımlarının önceden planlanması, makinelerin bakımlarının düzgün bir şekilde yapılması ve bakımlarının yapılabilmesi için önemlidir. Bu ihtiyaçtan dolayı piyasada farklı şirketlerin ürettikleri Planlı Bakım Sistemi Programları kullanılmaktadır. Gemilerde kullanılan PMS programlarındaki asıl amaç, bir ekipmanın bakım süresi geldiğinde ilgili personeli uyararak, yapılması gereken onarımların yapılmasını sağlamak. Bu işlem neticesinde personelin raporunun da ilerleyen zamanda tekrar incelenmesi için arşivlemek. Şimdi denizcilik piyasasında kullanılan birkaç örnek PMS Programına bakalım;
Caretta PMS Programı, bir armatörün 3 gemisi için gemi planlı bakım sistemi oluşturmak üzere ortaya çıkan talebi ile başladı. Kısa süre sonra sektör ihtiyaçlarına cevap verdiği anlaşılan proje şu an Türk Deniz Ticaret Filosunun yaklaşık %10’unda kullanılmaya başlamış durumda. CarettaERP sistemi için firma ile iletişime geçebilirsiniz.
Birçok farklı sektörden bir çok farklı ihtiyaca cevap veren Uyumsoft, denizcilikte kullanılan Gemi PMS alanında da faaliyet göstermektedir. Web sitelerinde yapmış oldukları işlemler grafiklerle son derece anlaşılır şekilde açıklanmaktadır. Uyumsoft ERP sistemi ile detaylı bilgi almak için ilgili siteye göz atabilirsiniz.
Sizler de burada benzer şekilde kullandığınız gemi planlı bakım sistemi programlarını paylaşmak isterseniz bize bildirin. Yazının altındaki yorum kısmından veya info@denizcilikbilgileri.net e-posta adreslerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz.
Bu yazının güncellendiği tarih Ocak 18, 2023 17:20