Normal bir işte sabah işe gidip akşam eve dönersiniz. Oysa denizciler gemide personel değişimi ile yeni işyerlerine giderler ve işyerlerinde aylarca kalıp aynı zamanda o işyerini ev olarak kullanırlar. Yani bir gemiadamı için personel değişimi aslında karadaki bir insan için taşınmaktan biraz daha farklı bir durum.
Bu durumu daha da farklılaştıran başka bir olay son bir yıldır gündemde. Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeni ile ülkeler diğer ülke vatandaşlarına karşı seyahat engeli kısıtı getirdiğinden dolayı gemide personel değişimi krizi baş göstermiş durumda. Bakalım bunun ile ilgili yapılanlar nelermiş? DenizHaber sitesinin özel olarak incelediği bu konuyu bir de Birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Gemide personel değişimi gemiye gelen grup için kötü duygular aşılarken gemiden ayrılan için ise bir o kadar sevinç ve neşe kaynağıdır. Oysa dünya genelinde salgın olarak yayılan bu pandemi neticesinde bazı ülkelerin almış oldukları seyahat engelleri var. Bu durumdan denizciler de olumsuz şekilde etkilenmekteler.
Bu konuda da IMO, ILO ve ICS gibi uluslararası kuruluşlar, personel değişimi krizinden etkilenen gemiadamı sayısında, yeni değişkenlerden sonra hükümetler tarafından uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle yaşanan artıştan endişe duyulduğunu vurgulayarak denizcilere öncelikli aşı sağlanması konusunda yetkili devlet kuruluşlarına baskılar kuruyor.
En son alınan bilgilere göre 200.000 denizcinin şu anda mürettebat değişikliği krizinden birinci dereceden etkilendiğini gösteriyor. Bahsi geçen 200 bin kişilik bu mağduriyetin aslında krizin en başlarında 400 bin olduğu ve bu kadar denizcinin gemide mahsur kaldığı düşünüldüğünde yarı yarıya bir azalmayı işaret ediyor. Yine de bu süreçteki belirsizlikler gemilerde çalışan personel için halen umutsuzluk aşılamaktadır.
Bununla birlikte düzelme paydasına girmişken hastalığın yeni mutasyonlarının çıkması ile hükümetlerin, mutasyona uğrayan Covid-19 varyantlarını daha sıkı sınır kontrolünü gerektirmiş ve seyahat kısıtlamalarını yeniden uygulamaya koyarak, personelin gemilere ve gemilerden karaya transferini zorlaştırmıştır. Ülke yönetimlerinin hastalık yayılmasına karşı alıkları bu hassas konumlarından ayrılmadıkça mürettebat krizinin tekrar kontrolden çıkabileceği öngörülüyor.
Yaptıkları o kadar tehlikeli işlere ve dünya ekonomisine olan katkılarına rağmen, sadece 55 ülke ve Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) iki ortak üyesi, denizcileri yaptıkları işler dolayısı ile kilit çalışanlar olarak ilan etti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Aralık 2020’deki emsal niteliğindeki bir kararda, 2006 tarihli Denizcilik Çalışma Sözleşmesi kapsamında uluslararası hukukta belirtildiği üzere hükümetlerin denizcilerin haklarını korumada başarısız olduklarını tespit etti. BM, devletleri, denizcileri ”gecikmeksizin” en kısa sürede, acilen, kilit işçiler olarak tanımaya çağırdı.
Denizciler için öncelikli aşı sağlama konusundaki endişeler de denizcilik kuruluşlarının çare bulmaya çalıştığı diğer bir konu. Ülkeler genelinde ilk aşılama başlatılmadan önce farklı meslek gruplarına bir çok öncelikler sağlanırken denizciler için aynı durum söz konusu olmadı maalesef.
Birçok meslek dalında denizcilerdeki gibi sağlık konusunda hassasiyet olmamasına rağmen bulaşma ihtimalleri göz önüne alınarak listenin başına aktarılırken, Bazı ülkeler tarafından kabul edilen aşı pasaportları, gelişmekte olan ülkelerden gelen denizcilerin en erken temmuz ayına kadar aşılanma fırsatına sahip olma ihtimalini düşürmesi nedeniyle, mürettebat değişikliği krizinin çözülmesinin önünde potansiyel bir engel oluştuğu belirtiliyor. IMO genel sekreteri Kitack Lim, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Hükümetlere ulusal Covid-19 aşılama programlarında denizcilere öncelik vermelerini tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) genel sekreteri Guy Platten; “Gemide personel değişikliği krizi çözülmedi, ancak daha yönetilebilir bir duruma geldi. Bununla birlikte, hükümetler tarafından mutasyona uğramış yeni Covid-19 varyantlarına yanıt olarak uygulanan ve artış gösteren seyahat kısıtlamaları konusunda büyük bir endişe var. Denizciler kilit işçiler olarak tanınmalıdır. Kriz hala devam ediyor ve çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Stephen Cotton; “Kesin gerçek şu ki, yalnızca birkaç ülke denizcilere gerçekten kilit işçi statüsü vererek onlara hak ettikleri saygıyı gösterdi. Hükümetler 12 aydan fazla süredir bulundukları korumacı pozisyonlardan ayrılmadıkça ve denizcilere serbest dolaşımın yanında aşılar için öncelik tanımadıkça, durum ne yazık ki tekrar kontrolden çıkabilir.” dedi.
Geçtiğimiz ay denizcilik sektöründe önemli bir ülke olan Rusya, denizcileri kilit işçiler olarak tanıyarak onları Covid-19 salgınına karşı öncelikli olarak aşılama çalışmalarına başladı. Cuma günü Filipinli denizcilerin öncelikli aşılanmaları konusundaki uygulamalar hızlandırıldı. Zaten denizcilik alanında bir çok yenilik ve iyileştirme çalışması da Filipinli denizciler üzerinde uygulamaya geçirilmektedir.
Bu yazının güncellendiği tarih Mart 22, 2021 16:44