Bir çok alanda yazılımların millileştirilmesi çalışmalarına bu sefer de Gemi Trafik Hizmetleri katıldı. HAVELSAN tarafından geliştirilen Havelsan VTS Sistemi 2023 yılında Türk boğazlarında aktif edilecek. Sistem sayesinde Türk Boğazlarından geçen tüm gemiler kendi yazılımlarımız aracılığı ile kontrol edilerek daha güvenli ve kontrollü bir geçiş sağlanmasının önü açılacak.
HAVELSAN VTS Sistemi Nedir?
Bildiğiniz üzere HAVELSAN özellikle askeri projeler için çeşitli yazılım üretimi üzerinde çalışmaktaydı. Son yıllarda kamu hizmetlerinde kullanılan bazı yazılımların millileştirilmesi çalışmaları kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Gemi Trafik Hizmetleri altyapısında bulunan radar ve gözlem sistemlerinin HAVELSAN tarafından yazılımlarının yapılması kararlaştırıldı.
Havelsan VTS Sistemi sayesinde boğazda yürütülen gemi trafik hizmetleri ve yardımcı faaliyetlerin, süre kısıtı olmadan, daha hızlı ve daha etkin şekilde kendi yazılımlarımızla yapılması planlanıyor.
VTS Sistemi Nedir?
Açılımı Vessel Traffic System olan bu dijital kontrol yöntemi ile denizlerdeki trafik hareketleri takip edilebilir, olası kazaların önüne geçilebilir. Sistem dahilinde bulunan özel radar sistemleri kamera ve diğer seyir yardımcılardan alınan veriler bir merkezde işlenir.

Elde edilen sonuçlar analiz edilerek olası bir kaza veya seyir planlamasında bölgeyi kullanacak araçlara bilgiler aktarılır. Bu sayede olası kazaların önüne geçilerek önleyici bir faaliyet izlenir. Gemi Trafik Hizmetleri VTS ile ilgili daha deteylı bilgiye VTS Sistemi Nedir? başlıklı yazımdan da ulaşabilirsiniz.
HAVELSAN VTS Sistemi İhraç Edilebilir
Dünya su kanalları özelinde bakacak olursak Türk Boğazlarının hem konumu hem de geçen gemi sayıları ile dikkat çektiği malumdur. Bununla beraber bölgeden geçen gemi tonaj ve tipleri de dikkat çekmeye yetmektedir. Bu nedenle bölgede kullanılacak olan boğaz kontrol yazılım modelinin başarılı olması durumunda benzer su yollarında da aktif olarak kullanılabileceği öngörülüyor.
Buna benzer bir çok örnek özellikle yazılım alanında mevcuttur. Bu sistemin de sadece kendisini ispat etmesi gerekmektedir.
Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TRT Haber kanalına vermiş olduğu röportajda şunları dile getirmiştir;
“Projenin ismi Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi. Testler uzun süredir devam ediyor. Kabulleri gerçekleştirildi. Şu anda transfer sürecindeyiz. Eski sistemden yeni sisteme geçiş sürecindeyiz. Bu senenin sonunda yerli sistem tamamen devreye alınacak.
Çeşitli ülkelerden daha önceden alınmış, kurulmuş sistemler vardı. Tabii ki başka yabancı ülkelerin sistemi olduğu zaman istediğiniz şekilde veriyi de değerlendiremiyorsunuz. Müdahale edemiyorsunuz. Dolayısıyla bu bizim geliştirdiğimiz yerli yazılımla daha fazla veri elde etme ve bu sayede dijital denizciliği başlatacak diğer projeleri de tetiklemiş olacağını düşünüyoruz.”
Havelsan VTS Sistemi Avantajları
Sistemin aslında tamamen yerli olması başlı başına bir avantaj olarak görünüyor. Sonuçta kullanımış olduğunuz sistemde meydana gelebilecek bir aksaklığın en kısa sürede çözümü için sürekli olarak yabancı iş ortaklarınızdan yardım almanıza gerek kalmayacak.

Bununla birlikte yazılımın yerli imkanlarla yapılması, bazı özel bilgilerin sizin kontrolünüzde olmasını sağlayacak. Tasarım aşamasında da kendinize ait özel bilgileri vermeniz gerekmeyecek. Tamamen kendi insanımızın hazırlayacağı, daha anlaşılır, kullanımı çok daha basit bir sistem olması açısından da avantajının olacağı söylenebilir.
En büyük avantajlardan bir tanesi de sistem için yapılacak maliyetlerin çok daha düşük olması ve bir yazılım için dışarıya daha fazla döviz borçlanmamızın önüne geçmesi olacaktır.