Konteyner Gemilerinde Çalışmak

Özellikle İstanbul Boğazından geçen konteyner yüklü gemileri görmeyenimiz yoktur. Peki hiç konteyner gemilerinde çalışmak nasıl düşündünüz mü? Bu yazımızda sizlere konteyner taşıyan gemilerde çalışmanın avantaj ve dezavantajlarından bahsetmek istiyorum. Umarım fikirlerinizi etkileyebilirim.

Konteyner Gemilerinde Çalışmak İçin Nedenler

Gemilerde çalışmak isteyenlerin ilk istekleri şüphesiz ki hatrı sayılı gemi maaşlarıdır. Gemi adamı maaşları konusunda zaten gerekli yazıyı yazmıştım. Peki özellikle konteyner gemilerinde neden çalışmak gerekli? Tabiki onun da kendine özgü albenileri bulunuyor.

Konteyner Gemilerinde Çalışmanın Avantajları

Çok Sık Liman Yaparlar

Konteyner gemileri ile taşınan ana malzeme adından da anlaşılabileceği gibi tırların üzerinde de taşınabilen konteynerlerdir. Bu tarz ambarlarda genellikle hızlı satışı gerçekleştirilmesi gereken perakende ürünler bulunmaktadır. Bunlarda taşınan malların en kısa süre içerisinde tüketiciye teslim edilmeleri gerekmektedir.

İşte bu nedenle konteyner taşımada kullanılan gemilerin yapısı gereği, diğer gemi tiplerine göre daha hızlı hareket etme yetenekleri bulunmaktadır. Bunun sonucunda da normalde 10 günde gidilecek bir limana bu gemilerle 6 günde gidebilirsiniz.

Gideceği Limanlar Bellidir

Bu tip gemilerin genellikle haftalık hatta aylık sefer planları belirlidir. Çünkü sabit yükleri, sabit müşterilere ulaştırma gibi görevleri vardır. O nedenle belirli hatlar arasında gidip gelirsiniz. Özellikle de Avrupa limanları hattındaysanız, tadından yenmez.

Limanlar Şehir Merkezindedir

Konteyner gemilerinin uğradığı limanlar genellikle bağlı olduğu ülkenin en güzel şehirlerindeki limanlardır. Ulaşımın kolaylaşması açısından da genellikle şehir merkezlerine yakın konumda olurlar. Bu sayede ulaşım konusunda da fazla sıkıntı çekmezsiniz.

Telefon Sıkıntısı Yaşamazsınız

Bu gemiler genellikle kısa hat çalıştıklarından dolayı çok uzun süre iletişiminiz kesilmez. Çoğu zaman gemide bile hattınız hep çeker. Gittiğiniz limanlar sürekli ve daimi olacağından dolayı da her gittiğiniz limandan o ülkeye ait bir hat alırsanız hem şebeke sıkıntısı yaşamazsınız, hem de çok daha ekonomik konuşursunuz. İnternet bağlantısı da cabası. Daha ne olsun.

Kumanya Sıkıntısı Olmaz

Bahsettiğimiz gibi bu gemiler hep belirli limanlar arasında çalışmaktalar. Dolayısı ile gittiği ülkeler de (Türkiye haricinde çalışıyorsa) aynı acenta ile çalışırlar. Dolayısı ile kumanya ve diğer ihtiyaçlar için sabit bir muhatabınız vardır ve sizi kaybetmemek adına kaliteli ürün gelir. Zaten Türkiye uğraklı gemileri saymıyorum bile. Eğer gemilerin Türkiye limanları varsa genellikle kumanyalar Türk malı olur ve alıştığınız damak tadından da vazgeçmek zorunda kalmazsınız. Gemide fırın ekmeği yemenin tadına varırsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Profesyonel Personelle Çalışırsınız

Gemide yapılan işler standart ve belli olduğundan dolayı, personel de gemiye ve operasyonlarına hakim olur. Çok sık liman yapmanın avantajı olarak bu konuda kendini yetiştirmiş uzman personeliniz olur. Kısacası sorumluluğunuz altında insanlar varsa veya beraber iş yapacağınız kişiler işini sürekli ve düzenli yapan kişilerdir. Gözünüz arkada kalmaz.

Konteyner Gemisi Avantajları Nelerdir?

Limandan Dolayı Gemide Aylarca Kalmazsınız

Denizcilik şirketleri personel değişimlerini limanlarda yaptığından dolayı bu personel değişimi açısından bir avantajdır. Örneğin bir dökmeci veya tankerin 30-35 gün seyir yaptığını düşünün. Ani bir plan değişikliği nedeni ile limandan erken kalkan bir gemide planlanan personel değişikliği en erken 30-35 gün sonrasına kalacaktır. Oysa konteyner gemilerinde sık sık liman yapıldığından sizin planlarınız maksimum 3-5 gün aksayabilir. ( Personel bulunamadığından dolayı yapılamayan değişiklikleri bu konu haricinde tutuyorum)

Konteyner Gemilerinde Çalışmanın Dezavantajları

Sürekli Manevra Halinde Olursunuz

Bu gemilerin belirli hatlar üzerinde dakik olarak çalıştıklarından bahsetmiştim. Bunun bir getirisi olarak çok fazla liman yapar ve dolayısı ile çok fazla manevra yaparsınız. Manevra öncesi hazırlıklar, evrak işlemleri sizin uykusuz kalmanıza neden olabilecek düzeyde olabilir. Ama bunun size kazandıracağı en büyük avantaj, sık manevra sayesinde bu konuda uzmanlaşır, zor manevralarda bile diğer gemi personellerinden daha tecrübeli olursunuz.

Limanlarda Kısa Kalır

Konteyner gemileri genellikle yüklerinin tamamını boşaltmaz. Kimi yükleri boşaltırken o esnada onun yerlerine yeni yükler alınır. Dolayısı ile liman maliyetlerinin de yüksek olmasından dolayı, limanlarda en az kalan gemi tiplerinden birisidir. Eğer konteyner gemisinde çalışıp bir de bulunduğunuz limanda dışarı çıkıp doya doya gezebiliyorsanız, kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz.

Daha Yüksek Maaş Veren Gemi Tipleri Vardır

Denizcilik piyasasında en yüksek maaşı tanker tipi gemilerde çalışanlar almaktadırlar. Bu bağlamda konteyner gemilerinde çalışmak, maaş açısından çıkar yol olmayabilir. Bunun daha sevinirici tarafı da vardır. Sizden daha düşük maaş skalasında çalışan kişiler vardır. ( Kuru yük, dökme yük)

Yorum yapın