LNG Yakıtlı gemiler yani yakıtı LNG olan gemiler son zamanlarda bir çok açıdan lider konumuna geçmek üzere. Gerek çevresel etkenler, gerekse ekonomik etkenlerden olsun, gemi işletmecilerinin LNG yakıtı kullanan gemilere doğru bir dönüşüm içerisinde olduklarını görmekteyiz. Burada da bunun nedenlerini, LNG Yakıtlı gemi nedir, maliyeti nedir ve LNG yakıtlı gemilerin çevreye etkileri konularını içeren bir yazı hazırlamak istedim. Umarım yararı olur.
İçindekiler
Bildiğiniz gibi gemileri çok farklı şekilde sınıflandırmamız mümkündür. Örneğin geminin taşıdığı yüke göre gemi tiplerine, sitemizde bulunan Gemi Türleri ve Kullanım Amaçları konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Benim size bu konu altında anlatmaya çalışacağım sınıflandırma türü ise, gemilerin tahrik yönlerine göre olan gemi türleridir. Kullanılan sevk sistemlerine göre gemi tipleri;
olarak sınıflandırılabilir. Benim size burada anlatmaya çalışacağım LNG Yakıtlı Gemiler konusu içten yanmalı makineler başlığı altında incelenecektir. Çünkü bu tip makineler, dışarıdan gelen bir yakıtın, silindir ortamında yanması ile elde edilecek olan enerjinin işe çevrilmesi ilkesine dayalı olarak çalışmaktadır. İsminden de anlaşılabileceği üzere, yakıt olarak LNG (Liquified Natural Gas) yani Sıvılaştırılmış Doğal Gaz kullanmaktadır.
Yakıt olarak LNG kullanan gemilerin özelliklerini 3 farklı ana kategoride incelemek faydalı olacaktır. Bunlar aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
LNG yakıtlı gemilerin kullanmış oldukları yakıtın iç kalorifik ve kimyasal birleşiminden dolayı, emisyon konusunda konvansiyonel olarak nitelendirdiğimiz dizel motorlu gemilere göre çok daha avantajlı oldukları söylenebilir. En büyük etkilerini SOx, CO2, PM emisyonlarındaki düşüşten görebiliriz. Bu makinelerde belirlenen şey NOx salınımı neredeyse yok denecek kadardır.
Bakın, bu yakıtla çalışan gemilerde aşağıdaki gözlemler yapılmıştır.
LNG yakıtı, bir çok açıdan dizel yakıtlarına göre çok hafif bir yakıttır. Her ne kadar güç olarak dizel yakıtları kadar iç kalori içermese bile, içerisinde karbon ve sülfür oranı bakımından işletmecilere bir takım avantajlar sağlamaktadır. Bununla beraber, yakıtın depolanması, belirli bir değerde tutulması gibi etkenleri de göz önüne alacak olursak, dezavantajlı olduğu durumlar da söz konusu olmaktadır. İsterseniz bunları ayrı ayrı inceleyelim;
LNG Yakıtının Avantajları
LNG Yakıtının Dezavantajları
Taşınan ve kullanılan yük bizim kullanmaya alışkın olmadığımız bir yük olduğundan dolayı, bazı farklı emniyet etkileri ortaya çıkmaktadır. Bunlar aşağıda listelenmiştir;
Burada kayrojenik kelimesi -160 derece altında ve basınç altında sıvı forma geçen likitler için kullanılmaktadır. Atmosfer basıncına geldiği zaman bu ürünler aniden gaz formuna geçmektedir ve ortamın ısısını üzerlerine almaktadır. Bu esnada aşırı bir soğuma ve donmalar meydana gelir. Aynı zamanda ortamı boğarak çevrede olan canlıların da zarar görmelerine neden olabilir.
LNG yakıtlı gemiler her ne kadar çevreye emisyon açısından faydalı olsalar bile belli başlı etkenlerden dolayı konvansiyonel makineli gemilere göre daha masraflı olabiliyorlar. Gerek ilk kurulum maliyetleri açısından olsun, gerekse yedek parça maliyetleri açısından olsun diğer gemilere göre çok fazla olumsuz tarafları bulunmaktadır.
Bunun yanında bu tip gemilerin en büyük gideri olan LNG Yakıt Maliyetleri incelenecek olursa, piyasadaki en ucuz yakıtlardan birisi olduğu kolaylıkla görülebilmektedir. Bununla beraber içerisindeki kirleticilerin de az olmasından dolayı planlı bakım maliyetlerinde düşüş göstermesi de en büyük avantajlarından birisi durumuna geliyor. Hatta emisyon konusunda destek veren ülkelerin başında gelen Norveç gibi yerlerde, devletler, LNG yakıtlı gemiler konusunda işletmecileri cesaretlendirerek ek teşvikler ve vergi avantajları da sağlamaktadırlar.
LNG yakıtlı gemilerin avantaj ve dezavantajlarınıı aşağıdaki şekilde listelemek gerekirse;
Sizlere bu yazımda LNG yakıtlı gemiler ile ilgili genel anlamda özellikleri, etkileri ve tam olarak ne oldukları ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Bundan sonra da bu konuda yaptığım bazı araştırma neticelerini sizlerle burada paylaşacağımı bilmenizi isterim. Sizlerin de bu konuda merak ettikleriniz veya yazmamı istediğiniz konular olursa, yazının altındaki yorum kısmından bana ulaşabileceğinizi bildirmek isterim.
Bu yazının güncellendiği tarih Nisan 26, 2020 20:57