Passage Plan Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Bir gemi, limandan kalkmadan önce belirli hazırlıkları tamamladıktan sonra seyire çıkabilir. Yapmış olduğu hazırlık esnasında gözle görülür bir risk durumu ortaya çıkabilir ve bununla önceden mücadele etme çalışmalarına başlayabilir. Seyir Planı da dediğimiz passage plan bu hazırlıklardan bir tanesidir.

Passage Plan Nedir?

Emniyetli bir seyir yapabilmek için, seyir öncesinde, yapılacak olan seyir ile ilgili tüm planlamaların, rotaların, limanların durumu gibi detay bilgilerin önceden planlanıp, belirli kaynaklar ve belirlenmiş kurallar çerçevesinde hazırlanmasıdır.

Seyir boyunca sadece gidilecek rotanın belirlenmesinde değil, aynı zamanda nerelerde durulup nerelerde ikmal yapılacağı, önceden planlanan bir çalışmanın belirlenerek her şeyin tam zamanında gelişmesinin sağlanması açısından önemlidir.

Passage Önemi Nedir?

Dışarıdan bakıldığında basit bir seyir işlemi için bu kadar detay hazırlık gerekli mi? Acaba seyir planını bu kadar önemli yapan nedir? diye akıllara soru gelebilir. Bu kadar hazırlığın nedeni, emniyetli olarak seyir yapabilmek denilebilir.

Bazen sözle olan bilgilerde bazı detaylar gözden kaçabilir. Ama seyir yapılacak bölge ile ilgili detaylı analizler sunabilen bir çalışma yapmak, deniz suyu derinliği, sıcaklığı gibi sözle dikkat edilemeyecek ama seyir planlamasında mecburen kullanılabilecek argümanlar sayesinde, çok önemli görünmeyen detaylar açığa çıkabilir.

Ön planlamasının sözle yapıldığı bir seyir planlamasına göre gözden kaçan ayrıntılar, passage plan hazırlanırken daha detaylı ve farklı gözlerle farkedilebilir.

Passage Plan İçin Gerekli Ekipmanlar

Emniyetli bir seyir yapmayı sağlayan seyir planı hazırlanırken gerekli olan ekipmanlar gemide zaten el altında bulunan ve sürekli kullanımda olan ekipmanlardır. Yani çok da detaylı ve özel bir araç gerekmemektedir. Bu ekipmanlar;

  • paralel cetvel,
  • manyetik pusula,
  • pergel ve
  • kağıt haritalar

olarak belirtilebilir.

Günümüz gemilerinin çoğunda ECDIS yani Elektronik Harita donanımı mevcuttur ama ECDIS üzerinde gözden kaçırılabilecek olan noktalar olabilir .Kağıt haritalardan özel bölgeler, demir bölgeleri de dikkate alınarak daha detaylı bir ön hazırlık yapılması mümkün olduğundan eski usül kağıt haritalar ile seyir planı hazırlığı yapılabilir.

Passage Plan Aşamaları Nelerdir?

Seyir planı hazırlama aşamaları, IMO Resolution A.893(21) numaralı sirkülerde de belirtildiği üzere aşağıdaki gibi 4 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar ;

  • Değerlendirme (Appraisal)
  • Planlama (Planning)
  • Uygulama (Execution)
  • Gözlem (Monitoring) aşamalarıdır.
Passage Seyir Planı Aşamaları

Passage Plan Hazırlanırken Gerekli Olan Bilgiler

Seyir planı hazırlama aşamasının ilk bölümü olan değerlendirme aşamasında gerekli olan bazı bilgiler vardır. Bunlar;

  • Geminin Bilgileri ( Draft ve Max Draft)
  • Seyir için özel bir bilgi veya raporlama bilgisi
  • Kılavuz Haritalar
  • Geçiş Bilgileri
  • Gidilecek Liman Bilgileri
  • Fener Listeleri

Elinizde seyir planı hazırlamak için gerekli olan veriler var. Peki şimdi passage planı nasıl hazırlanır sorusunun ete kemiğe bürünmüş haline bakalım. Yani elimizdeki verileri işin içine katarak kaynaklarımızı kullanalım ve istediğimiz seyiri en emniyetli şekilde yapalım.

Passage Planı İçin Gerekli Olan Kaynaklar Nelerdir?

Sadece verilere sahip olmak passage seyir  planı hazırlanması için yeterli olmayacağından elimizdeki kaynakları da en doğru şekilde kullanmak önemlidir. Bu kaynaklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

1-“Ocean Passage of the World”  isimli okyanus geçişlerinde alternatif rota bilgisi sunulan kaynaktır. İçerisinde seyir bilgileri de bulunur.

2- Ship’s Routing : isimli, 8 bölümden oluşan bu kaynak da, yüksek deniz trafikli bölgelerde, gemilerin emniyetli, şekilde seyir yapmasını sağlamaktadır.

3-Pilot Kitabı; ismi verilen bu kaynak içerisinde daha önce gitmediğiniz limanlara ait teknik bilgiler bulunmaktadır. Örneğin limandaki demir sahaları, liman teknik özellikleri, mevsimsel değişiklikler gibi size önceden bilgi veren bir kılavuz durumundadır.

4-ALRS-Admiralty Radio Signals; adından da anlaşılabileceği üzere telsiz frekansı ve haberleşmeye ilişkin bağlantıların olduğu bir kaynaktır.

5-Liman Kılavuzu (Guide to Port Entry) ; kitabı ise genel itibarı ile Pilot Kitabı’na çok benzemekle beraber, liman ile ilgili çok daha detaylı bilgileri vermektedir. Liman çalışma saatleri, demir sahaları gibi.

6-Şirket Manuelleri; seyir planı hazırlanmasında faydalanılan en önemli kaynaklardan birisidir. Şirketin gidilecek liman ile ilgili politikaları, tehlikeli bölgelerden geçişler esnasında şirket kuralları çerçevesinde yapılması gereken hareketler ve gemiye özel sigorta şirketlerinin ve 3. Şahısların bilgilendirilmesi gibi detaylı bilgiler şirket manuellerinde bulunmaktadır.


Yorum yapın