SART Nedir?

SART Nedir sorusuna en güzel cevap, Arama ve Kurtarma Transponder’i cevabı verilebilir. Yani gemilerde acil bir durumda çevreye sinyal gönderen bir ekipmandır. Bu nedenle gemilerde hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Gemilerde beklenmedik bir durum oluştuğunda, gönderdiği sinyaller aracılığı ile geminin anlık konum bilgisini paylaşır. Bu yazımda sizlere SART Cihazı Nasıl Çalışır? SART Cihazı Gereksinimleri vb konularında genel bilgilendirmeler yapmayı planlamaktayım. Ayrıca SART Test Prosedürü ile ilgili de sizlere bilgilendirmelerde bulunacağım. Umarım sizler için faydalı olur.

SART Cihazı Nedir?

Yukarıda ana hatları ile anlattığım gibi SART Cihazı gemilerde, beklenmeyen bir durum oluştuğu zaman sinyal gönderen bir cihazdır. Bu sayede geminin konumu, sinyal alan istasyonlara bildirilir. Elbette bunun da belirli çalışma şartları ve SART Özellikleri bulunmaktadır. SART Hangi Durumlarda Çalışır? veya aktif olur, bunları bilmezsek, çalışmasının da pek bir önemi olmayacaktır. Epirb Cihazı ve SART benzerlik var gibi görünmektedir. Aslında Epirb cihazı manuel bir tetiklemeye maruz kalmadan da aktif olabilir ve aktif olduğu andan itibaren sinyal göndermektedir. Oysa burada karşıdan gelen bir sinyale tepki mahiyetinde karşı sinyal gönderilmektedir. Epirb Cihazı Çalışma Prensibi yazımı okuyabilirsiniz.

SART Cihazı bekleme durumunda 96 saat çalışır durumda bekleme halinde kalabilir. Bir sinyal ile aktif hale geldiğinde ise 8 saat aktif olarak sinyal gönderme özelliğine sahiptir. Cihaz üzerindeki piller kullanılan markalarına göre 2 ila 5 yıl arasında değiştirilmelidir. -20 derece ile +50 derece hava sıcaklıklarında çalışabilmektedir.

SART Hangi Gemilerde Zorunlu? veya hangi gemi tiplerinde kaç adet gereklidir soruları için aşağıdaki bilgileri incelemek faydalı olacaktır.

  • Yolcu Gemilerinde en az 2 adet
  • 500 GRT ve üzeri kargo gemilerinde en az 2 adet
  • 300 GRT kargo gemisi en az 1 adet
  • Her can salında 1 adet

SART Nasıl Çalışır?

Gemiler üzerinde birçok farklı tipte sinyal alıcı ve verici ekipman bulunmaktadır. SART bunlardan sadece bir tanesidir. Yukarıda da defalarca tekrar ettiğimiz gibi acil bir durumda sinyal yayarak çevredeki bunu tespit eden istasyonların fark etmesini sağlamaktadır.

SART Cihazı Nasıl Çalışır sorusuna ise en güzel açıklama şu şekilde olacaktır. SART Cihazı 9 GHz’lik bir X-Band Radarı tarafından gönderilen arama sinyalini aldığı zaman aktif olur ve karşı sinyal göndermeye başlar. SART Cihazının aktif olduğu tehlike bölgesinden geçmekte olan uçak yada gemilerin 9 GHz bandında çalışan radar sinyalleri, SART cihazına ulaştığı zaman sistem aktif olarak sinyal göndermeye başlar. Bu sayede çevreden geçen istasyon bunu fark eder ve SART konumu tespit edilir.

SART Cihazı Radarda Nasıl Görünür? Bir sinyalin SART tarafından geldiğini anlamak için aşağıdaki radar görüntülerine bakmanız yeterli olacaktır. Diğer gemilerin radar ekranında, kesikli çizgiler halinde görülür. Bunun sonucunda yardım talebi olan deniz taşıtı rahatlıkla fark edilebilir. Yardım ulaşılacak yere çok daha kolay bir ulaşım imkanı sağlar. SART, radar ekranında, 12 nokta olarak görülür.

SART Çalışma Prensibi
SART Nasıl Çalışır

SART Çalışma Prensibi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videodan faydalanabilirsiniz. Görseller ve video anlatımları ile nasıl çalışır konusunda aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir.

SART Çalışma Prensibi

Deniz yüzeyinden 1metre yükseklikte bulunan bir SART cihazının gönderdiği sinyaller , radar antenin yüksekliği 15 metre olan bir gemi tarafından 5 deniz mili ve 3000 feet yükseklikte uçmakta olan bir helikopter yada uçak tarafından ise 40 deniz mili mesafeden algılanabilir. Bu nedenle acil durumda SART Cihazının daha kolay şekilde sinyalleri yakalayabilmesi ve göndermesi için, en az 1 metre yüksek bir seviyede konumlandırılması önerilmektedir.

SART Genel Özellikleri

  • SART, güneş ışığına ve zorlu hava koşullarına uzun süre maruz kalmaya dayanabilen, fiber takviyeli plastikten yapılmıştır.
  • Cankurtaran gemisinden bağımsız olarak yüzebilme kapasitesine sahiptir. Taşınabilir özelliktedir.
  • Uluslararası turuncu renkte imal edilir.
  • SART, köprü üzerindeki bir gemi bölmesine sabitlenen bir montaj braketine monte edilir. Acil durumda hemen almak için uygun bir yapısı vardır.
  • 9GHz frekans bandında (9,2 ila 9,5 GHz) çalışır ve sorgulandığı radarda (3 cm/X Band radar) bir dizi nokta üretir. (Yukarıda radar ekran görüntüsünde mevcuttur)
  • Taşınabilir olabilirler veya cankurtaran gemisine kalıcı olarak sabitlenebilirler
  • SART manuel olarak etkinleştirilir ve dolayısıyla yalnızca sorgulandığında yanıt verir
  • Tehlikeli bir durumda etkinleştirildiğinde SART, radarda 12 bip sesi oluşturan ve ikisi arasındaki mesafe azaldıkça eşmerkezli dairelere dönüşen bir sinyal ileterek radar sorgulamasına yanıt verir.
  • Radar ekranında sinyaller arasındaki mesafe (her bir nokta arası mesafe) 0,6 mil olarak tanımlanır.
  • Bu sinyali tespit etmek, örneğin bir radar reflektöründen gelen sinyal yankısından çok daha kolaydır.
  • SART ayrıca, doğru çalıştığına dair sesli veya görsel bir göstergeye sahiptir ve radar tarafından sorgulandığında hayatta kalanları bilgilendirir.
  • Görünürde radar olmadığında her 12 saniyede bir, radar tarafından sorgulandığında her 2 saniyede bir sesli bir bip sesi duyulur.

SART Test Prosedürü

Gemilerde belirli aralıklarda cihazın işlevselliğini kontrol etmek açısından bazı rutin testler yapılmaktadır. SART Test Prosedürü aşağıdaki gibidir;

  • SART’ı test moduna geçirin
  • SART’ı radar anteninin görüş alanında tutun
  • Görsel gösterge ışığının çalışıp çalışmadığını kontrol edin
  • Sesli uyarı sesinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin
  • Radar ekranını gözlemleyin ve PPI üzerinde eşmerkezli daireler olup olmadığına bakın.
  • Pilin son kullanma tarihini kontrol edin
  • SART’ı braketten çıkarın
  • Probu 2 saniyelik aralıklarla SART’a yerleştirin; lamba yanıp sönüyor ve bip sesi gelmeli
  • X bant radarında eşmerkezli daireleri takip edin.

Hatalı bir işlem durumunda çevredeki araçlar sizin zor durumda olduğunuzu düşüneceklerdir. SART Cihazı Yanlışlıkla aktif edilirse aşağıdaki adımları uygulayın;

  • Öncelikle cihazı hemen kapatın,
  • VHF 70. kanal üzerinden DSC emniyet uyarısı yayınlayın,
  • VHF 16. genel çağrı kanalından çevredeki istasyonlara konumunuzu, kimliğinizi ve gönderilen SART Sinyali hatasını bildiren bir yayın yaparak, gönderilen acil durumun iptal edildiğini bildirin

Sizde aşağıdaki videoya bakarak SART Test Prosedürü konusunda daha etkili sonuç alabilirsiniz.

SART Test Prosedürü – SART Nasıl Test Edilir?

SART arızası konusunda yetkili firmalar ile iletişime geçmek gerekmektedir. o nedenle SART tamiri yapan firmalar ile iletişim için bizlere mesaj gönderebilirsiniz. Gerek yorumlar kısmından yorumlarınız ile gerekse gemidenizcilikbilgileri@gmail.com mail adresimize ulaşabilirsiniz.

Sizler de bu sayfaya aramalar neticesinde geldiniz. Bu alanda hizmet veren bir firma iseniz, firmanızın bu sayfalarda tanıtımı için de bizlerle iletişim halinde olabilirsiniz. Konu için eklemek istediğiniz veya sormak istediğiniz bölümler için yorumlar veya mail adreslerinden bizlere ulaşın.

Yorum yapın