Sintine Seperatörü Çalışma Prensibi

Bir gemi işletmecisi, veya gemi personeli için en stresli ekipmanlardan birisinin Sintine Seperatörü olduğu aşikardır. Olası bir çevre felaketine ve inanılmaz orandaki cezalarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilecek ve kimsenin gözüne bakmayacak bir yapısı vardır. Tüm bu kabuslardan uzak durmak ve kendinizden emin olmak için de yapılacak şek bellidir. Sintine seperatörü yapısı ve çalışma prensibini çok çok iyi bilmek. Ancak bu sayede onun arızalarını daha meydana gelmeden tespit edip engellemek mümkün oluyor. Bu yazımızda da sizlere bu seperatör nedir veya çalışma prensibi nasıldır gibi aklınızda olan soruları cevaplamaya çalışacağız.

Sintine Seperatörü Nedir?

Gemide o kadar fazla ekipman var ki. Mesela konumuz olan seperatörlerden bile birden fazla çeşit var. Dolayısı ile insanın aklına oily bilge seperatör’de dediğimiz bu sintinedeki kirli suyun ayrıştırıcısı nedir gibi bir soru geliyor. Bildiğiniz gibi günlük seyirlerde, ekipmanlardan, yıkamalardan yakıttan vb bir çok pislik, atık meydana geliyor.

Sintine Seperatörü Nasıl Çalışır?

Bunların hepsi kirlenme ihtimalinden dolayı özel yağlı su tanklarında biriktiriliyor. Bu yağlı birikintiler direk olarak denize basılamayacağından dolayı, yağ ve suyu birbirinden ayrıştıracak oily bilge seperator adını verdiğimiz sintine seperatöründe ayrıştırıldıktan sonra uygun seviyeye getirilip denize o şekilde basılıyor.

Sintine Seperatörü Yapısı Nasıldır?

Denizciler için bu denli öneme sahip olan sintine seperatörünün yapısını 2 bölüm oluşturur. Bunlardan birincisi temizliğin yapıldığı filtre kısmı, diğeri de ayrıştırma kısmı.

Oily Bilge Seperatörü Filtresi, çeşitli tip ve ebatlarda oluşabilmektedir. Eski tip sintine seperatörü filtrelerinde küçük kömürler adını verdiğimiz peletlenmiş, yağı üzerinde tutabilme yeteneğine sahip özel bir malzemeden oluşur. Bir diğer tip filtreler ise kartuş tipi filtrelerdir. Bunlar standart hava filtreleri gibi üzerlerinde özel bir malzeme sarılı, çok küçük mikronlarda delik çapları olan bez yapılı filtrelerdir ve sintine seperatörüne gelen yağlı suyun içerisindeki yağ partikülleri bu bez filtreye yapışarak fiziksel olarak temizlik kısmen de olsa sağlanmış olur. Bu işlemin sintine seperatörü içerisinde belirli bir basın ve sıcaklık altında birkaç defa yapılması ile de kirli olarak giren yağlı su, öncekine nazaran daha stabil bir hal alabilmektedir.

Sintine Seperatörü Yapısı

Seperatör Ünitesi Kısmı da temizleme ve ayrıştırma işlemlerini kontrol edip düzenleyen bölümdür. İçeride temizlenmek üzere gönderilen yağlı suyun ve temizlenmiş suyun örnekleri OCD Panel adı verilen numune kontrol ekranına gelerek su içerisindeki partikül kontrolü sağlanmaktadır. Eğer temizlenmiş, sintine seperatörü çıkışındaki suyun kirlilik derecesi 15ppm altında ise, sintine seperatörü çıkışı denize verilebilir. Bu da OCD panel aracılığı ile 3 yollu otomatik valfler tarafından yapılır.

OCD Panel’e ek olarak heater, 3 yollu valfler gibi önemli ekipmanlar da sintine seperatörü yapısında bulunan bileşenlerdendir.

Sintine Seperatörünün Çalışma Prensibi

Sintine seperatörünün yapısı ve ne amaçla kullanıldığına ilişkin bilgilerimizi de birleştirirsek cevaplanması beklenilen tek soru kaldı. O da Sintine seperatörünün çalışma prensibi nasıldır? Yukarıdaki bilgileri birleştirelim.

Günlük faaliyetlerden dolayı gemi sintinesinde, kuyusunda veya ana makine veya seperatörlerden gelen bol miktarda yağlı atık bulunuyor. Bunlar oily bilge tank adı verilen yağlı su tankında birikiyor. Gerekli şartları sağladığımızda ve ayrıştırma yapabileceğimiz bölgelere geldiğimizde sintine seperatöümüzü devreye almak için ilk olarak sintine seperatörümüzün bilge pump’ı devreye girerek oily bilge tank içerisinde temizlenmeyi bekleyen yağlı su atıklarını sintine seperatörü gövdesine almaya başlıyor.

2 kademe olan filtrelemenin ilk kısmını geçen yağlı su daha fazla ısıtılıp uygun basınç değerine getirilerek ikinci kademe daha detaylı filtrelere girer ve temizliği sağlanır. Çıkış hattına getirilmiş olan yağlı su, dışarıya verilmeden önce anlık olarak üzerinden OCD Panel aracılığı ile numune alınır ve su içerisindeki partiküllerin 15ppm altında olması durumunda sintine seperatörü çıkışında bulunan 3 yollu valf, çıkışı overboard tarafına vererek, yağlı suyu temizleyip denize basabiliriz.

Eğer içeride yağ birikintisi fazla olursa veya anlık olarak temizlenen su içerisindeki kirlilik oranı 15ppm üzerinde olursa OCD sensörü hemen gerekli sinyali sintine seperatörü çıkışındaki 3 yollu valf, kirli suyu tekrar sludge tanka yönlendirir.

Belirli bir süre sonra da, temizliği yapılmamış ve sintine seperatörü tankının üst kısmında birikmiş olan yağ tabakasıçamur sensörünün devreye girmesi ile direk sludge tanka gönderilir.

Sintine seperatörü yapısı ve çalışma prensibini anlattığımız bu yazımız umarım faydalı olmuştur.

Yorum yapın