Tersane Bölümleri

Denizcilik mesleğinin bir gemi tarafı, bir de kara tarafı olduğunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Deniz kısmı ile ilgili bolca yazı var. İşin bir de kara tarafı olan tersanede çalışmak için tersane bölümleri konusunda bilgilendirmede bulunmak istedim. Özellikle gemi inşaatı mühendisliği ve alakalı meslek sahibi olanlar için faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Tersane Bölümleri Nelerdir?

Tersanede iş potansiyelini araştırabilmek için öncelikle, gemi inşaatı alanında görev alan mesleklerden hangisinin yapılacağına karar vermek gerekmektedir. Tersaneler, birden fazla ve farklı alanlardaki insanların bir araya gelerek bir sonuç çıkardıkları yerlerdir. Bu nedenle öncelikle tersane bölümleri nelerdir, bilmek gerekmektedir.

Ben sizlerin bu konuda fazla bilgi sahibi olmadığınızı düşünerek, öncelikle tersanede yapılan işler nelerdir konusunda bilgilendirmek isterim. Oradan çıkan sonuçları da ayrı maddeler halinde değerlendirebiliriz.

Tersanede Hangi İşler Yapılır?

Tersane bölümleri ofis ve saha olmak üzere iki ana bölümde incelenebilir. Ofis bölümünde dizayn, satın alma, teknik departman, plan proje, bilgi-işlem, planlama gibi bölümler yer alırken, saha bölümde üretim, kalite gibi bölümler görev almaktadırlar.

Ofiste gerek dizayn aşamasında, gerekse planlama ve satın alma bölümünde çoğunluğu gemi inşaatı ve makineleri mühendisleri görev alabildiği gibi, gemi makineleri işletme mühendisleri, makine mühendisleri, yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ile özellikle gemi ve makine alanına ait eğitimlerini tamamlamış teknisyenler de çalışabilmektedirler.

Tersanede Ofiste Yapılan İşler

Tersane ofisi aslında her şeyin beynidir diyebiliriz. Daha bir gemi yapılmadan önce müşteriler ofis ortamı ile tanışırlar. Almak veya yaptırmak istedikleri gemi ile ilgili detaylar ofiste görüşülür. Yapılacak veya tamiri yapılacak gemi ile ilgili ana teknik detaylar, daha doğrusu gemi teknik şartnamesi örneği bu aşamada hazırlanır.

Tersane Ofis Bölümleri Nelerdir?

Ofis ortamında görev alan çalışanların çok büyük çoğunluğunu mühendisler oluşturur. Genellikle Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendislerinden oluşan tersane ofislerinde evrak işlemleri, satın alma, kalite ve en önemlisi de sahaya yardımcı olmak için gerekli olan dizayn işlemleri yürütülmektedir.

Tersanede Sahada Yapılan İşler

Tersane ofisinden verilen bilgiler ve anlaşmalar doğrultusunda tersaneye satın alınan malzemelerin, yapılan anlaşma ve gemi şartnamesinde belirlenen özelliklerde gemi yapımı için gerekli işlemleri yapıp gemiyi fiziki olarak yapan ekip saha ekibidir.

Üretim ekibi, bünyesinde bulunan atölyelerde gerek sac kesme ve borulama işlemlerini yaparlarken, kalite departmanı da, üretilen geminin veya bölümlerinin, istenilen standartlara uygun olup olmadığını, gerekirse yeniden imalat için yapılması gereken yolları belirler.

Tersane Saha İşleri Nelerdir?

Bu kadar bilgiyi edindiniz. Tersaneleri bir de yakından görüp bilgi sahibi olmak istiyorsunuz. Ama tersaneler nerede diye de aklınıza soru gelebilir. En bilinen tersane bölgemiz İstanbul Tuzla Tersaneler bölgesidir. Ondan sonra bilinen ve son zamanlarda yıldızı daha da çok parlayan, özellikle yurt dışına ihraç ettiğimiz gemiler ile gündemde olan Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi bulunmaktadır.

Bir de tarihi öneme sahip olan Haliç veya bir diğer adı ile Camialtı Tersanesi bulunmaktadır.

Yorum yapın