Uluslararası Gemilerde Çalışmak

Ekonomik şartların her geçen gün zorlaştığı hayatımızda, daha kısa yoldan sıkıntısız şekilde para kazanma hayali herkesin aklını meşgul eden bir durum. Bu hayale yaklaşmanın da en kolay ve bilinen yolu uluslararası gemilerde çalışmak olarak görünüyor. Bir bakıma doğru bir düşünce. Peki gemide çalışıp para kazanmak istiyorum diyen herkes bu hayaline kavuşabiliyor mu? uluslararası gemilerde çalışmak için ne yapmak gerekir? Nereye başvurmak gerekir? Daha da önemlisi uluslararası gemiler hangileridir?

Uluslararası Gemiler Hangileridir?

Aslında burada bir kavram karmaşası bulunuyor. İlk etapta uluslararası gemilerde çalışmak deyince aklınıza yabancı personelin olduğu yabancı denizcilik şirketlerinde çalışmak gelebilir. Onunla ilgili yazımızı Yabancı Denizcilik Şirketlerinde Çalışmak konulu yazımızda detaylıca anlatmıştık. Sizlerin burada uluslararası gemilerden anladığınızın yurtdışına giden gemiler olduğunu varsayıyorum.

Uluslararası Gemilerde Çalışma Şartları

Aslında bu sizin çalışmaya başlayacağınız geminin ne tip bir gemi olduğuna, sizin hangi kadroda çalışacağınıza, geminin şirket yapısına, çalışacağınız iş arkadaşlarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Tabi sizin uyumluluğunuz en etkili faktördür burada. Örneğin tanker tipi bir gemide çok fazla limana çıkamazsınız çünkü bu tarz gemiler genellikle şehir dışında, merkeze uzak noktalara yanaşırlar ve limanlarda da fazla kalmazlar.

Personeli yabancı olan bir gemide bir sıkıntınızı, bir sevincinizi iş arkadaşlarınızla paylaşmanız daha zor olacaktır çünkü farklı kültür ve dilleri vardır. En önemli sorun da yemekler. Yabancı personelin olduğu gemilerde genelde bizim kültürümüzde bulunmayan onlarca çeşit ağır baharatlı yemekler olabilir ve siz sadece kuru ekmek, peynir ve zeytin yemek zorunda kalabilirsiniz.

Bunların hepsini iyi düşünüp, kararınızı bilen bir kişi ile yapmanız önerilir. Hatta mümkünse ilk seferlerinizde tanıdığınız bir denizci ile bu aşamaları atlatıp, zaten bir kaç yıl içerisinde tüm duruma hakim olabilecek düzeye gelir, denizcilik kariyerinizle ilgili kendi kararlarınızı verecek seviyeye ulaşmış olursunuz.

Uluslararası Gemilerde Çalışmak İçin Gerekenler

Aslında merak edilen en önemli sorun da bu olsa gerek. Zaten bu yazıyı okuduğunuza göre uluslararası gemilerde çalışmak istiyorum diyen birisiniz. Tabi bu durumda ben uluslararası gemide çalışacağım, haydi beni gemiye gönderin diyemezsiniz. Basit bir araç kullanmak için bile ehliyet gerekiyor ve onun için de ne kadar çok teferruat bulunuyor biliyorsunuz. Ama işin güzel tarafı ister kabotaj hattında olun, isterseniz yurt dışı hattında olun, uluslararası gemilerde çalışmak için gerekli evraklar hep standarttır. Bunlarla ilgili olarak Gemide Çalışmak konulu yazımdan gerekli olan evrak listesine ulaşabilir ve ona göre başvurunuzu yapabilirsiniz.

Uluslararası Gemilerde Maaşlar Ne Kadar?

İşte aslında en iç kurcalayan soru da bu oluyor sanırım. Çünkü aylarca uğruna aileden, memleketten ve sevdiklerinden uzak kalmanın ödülü olan paranın değeri, acaba bu iş için değer mi sorusunu akıllara getirecektir. Hangi tip gemi olursa olsun, sefer bölgesi ister yurt içi kabotaj hattı olsun, isterse de yurt dışı hattı olsun, maaş konusunda standart bulunmamaktadır. Bu genel olarak böyledir.

Yabancı Gemilerde maaşlar ne kadar?

Bir gemi yurt dışına gidince bu kadar maaş kazanırsınız diyen birisi eğer genelleme yaparak konuşuyorsa net rakam veremez. Sabit bir değeri yoktur. Bu tamamen çalışılacak gemi tipine, geminin bayrağına, sefer bölgesine, personelin milliyetine bağlı olan faktörlerdir. Hatırlarsınız üst taraflarda ilk etapta tanker, yabancı personel vb olan gemiler sizi zorlar demiştim. İşte o sizi zorlayacak olan gemiler genelde en yüksek maaşı veren gemiler olur ama daha düşük maaş veren bir şirkette 6 ay çalışma imkanınız varken, 15 gün anca dayanacağınız yerde çok maaş almanın manası da yok bence.

O nedenle uluslararası gemilerde maaşlar ne kadar? sorusunun net bir cevabı olmayacaktır. Zaten yukarıda da tekrar dediğim gibi siz birkaç yıl veya kontrat aza kanaat ederseniz, piyasayı öğrenerek duyduğunuz yüksek maaşlı gemi işlerine de ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Gemiler İletişim Adresleri

Uluslararası gemilerde çalışmak için kimlerle iletişime geçilmesi gerektiği konusunda sıkıntınız olduğundan dolayı, arama motoru sizi bu siteye yönlendirmiş olabilir. Aslında genel olarak bir gemide çalışmak için siz direk olarak gemi ile iletişime geçmezsiniz. Geminin sahibi, işletmecisi kim ise onun şirketinin insan kaynakları departmanı ile iletişime geçersiniz ve şartlarınızın gemilerde çalışmaya uygun olduğu kanısına varılırsa, yapılan planlama neticesinde sizin o gemide çalışma imkanınız olacaktır.

“Uluslararası Gemilerde Çalışmak” üzerine 3 yorum

  1. merhaba ben emrah 32 yaşındayım uluslar arası yolcu gemisinde çalışmak istiyorum ilk kez yapıcam banayardımcı olurmusunuz ….

    Yanıtla
  2. ben ilk kez gemide çalısmak istiyorum
    yas.31
    mezun mesleki ve teknik anadolu lisesi
    nasıl yardımcı olursunuz

    Yanıtla

Yorum yapın