Ülkemizdeki eğitim sisteminin zorluklarından dolayı, yurtdışında denizcilik eğitimi veren üniversiteler konusuna son zamanlarda ilgi artmış görünüyor. Özellikle kısa zamanda, iş sıkıntısı olmayan ve iş imkanları yüksek olan meslekler için insanlar hemen eğitimlerine başlamak istiyorlar. Bu nedenle yabancı ülkelerde kaptanlık eğitimleri talepleri zorlukla karşılamaktadır.
Buradaki yazımda sizlere, ülkemizden yurtdışına en çok gidilen denizcilik üniversiteleri ile ilgili bir yazı yazarak, bu konuda merak edilenleri cevaplamak istiyorum.
İçindekiler
Eğer ki uluslar arası bir meslek yapıp, mesleğinizi yine uluslararası bir yerde icra etmek istiyorsanız, bunun için eğitim aldığınız veya almanız gereken kurumun da en az bu standartlarda olması önemlidir. Çünkü işveren, sizden işe girişte mezun olduğunuz eğitim kurumunun bilgilerini isteyecektir. Bu şekilde aklında eğitiminizin kalitesi hakkında bir fikir sahibi olacaktır.
Özellikle yurtdışında denizcilik eğitimi konusunda ise, eğitimi Avrupa Birliği bir ülkenin denizcilik eğitimi veren kurumundan almış olmanız, sizin diğer rakipleriniz karşısında avantajınızı ortaya koyacaktır. Bu sebeplerden ötürü, burada özellikle Avrupa’da gemi kaptanlığı eğitimi konusunda hizmet veren üniversiteleri ele almaya çalışacağım.
Burada ilk olarak Ukrayna’da eğitim veren bu denizcilik üniversitesini anlatma nedenim, ülkemizden buraya kaptanlık eğitimi için giden öğrenci sayısının çok fazla olmasından dolayıdır. Yurtdışında kaptanlık eğitimi veren akademide verilen dersler;
olarak farklı disiplinlerde verilmektedir. 4 yıllık eğitim ve 12 aylık gemi stajından sonra öğrenciler fakülteden mezun olabilirler. Ayrıca tüm dünyada geçerliliği olan IMO standartlarında eğitim veren akademinin diploması da uluslararası geçerliliğe sahip olmakla birlikte deniz seyrüseferi için gerekli olan tüm sertifikaları da içerir.
Eğitim dilinin Rusça olduğu denizcilik akademisinde, kayıt olan öğrenciler için ilk yıl Rusça hazırlık eğitimleri verilmekte, başarılı olan öğrencilerin 1. sınıftan itibaren akademik eğitimine başlanmaktadır.
Buradan mezun olan öğrencilerin aldıkları belge ve sertifikalar tamamen uluslararası geçerliliğe sahiptir. Dünyanın her yerinde, yetkin olarak çalışabilirsiniz.
Yurtdışındaki en iyi denizcilik üniversiteleri konusunda sıklıkla aldığımız sorulardan bir tanesi yurtdışında denizcilik eğitimi ücreti ne kadar sorusudur. Odessa Ulusal Denizcilik Akademisinde Gemi Kaptanlığı eğitim ücreti yıllık $1950 olarak belirlenmiştir. Daha detaylı bilgi sahibi olabilmeniz için, aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.
Odessa Ulusal Denizcilik Akademisi Lisans Ücretleri
Bölüm | Dil | Ücret |
---|---|---|
Kaptanlık | Rusça | 1950$ |
Gemi Mühendisliği | Rusça | 1950$ |
Gemi İnşaat Mühendisliği | Rusça | 1950$ |
Deniz Hukuku | Rusça | 1950$ |
Yurtdışında denizcilik eğitimi veren bir diğer Avrupa Birliği ülkesi de komşumuz Bulgaristan’dır. Özellikle ülkemize yakınlık avantajı ile beraber 125 yıllık köklü bir denizcilik geleneği olması ile Varna Deniz Harp Akademisi, kaptan olmak istiyorum diyen gençlerin değerlendirmesi gereken bir eğitim kurumu olarak karşımıza çıkmaktadır.
İsmindeki harp akademisine takılmamak lazım. 1900’lü yılların başında her ne kadar sadece askeri personel yetiştirmek amacı ile kurulmuş olsa da 1993 yılından itibaren ticari filo için de yetkin uzman gemi adamı eğitimleri vermektedir. 1960 yılından itibaren de bir IMO üyesi olmasından dolayı, akreditasyon konusunda herhangi bir sıkıntısı olmadığı gibi, bir çok denizci ülke kadar da IMO tecrübesi bulunmaktadır. Bu tecrübesinden dolayı da dünyada neredeyse tüm denizcilik üniversitesi tarafından mezunları tanınıp kabul görmektedir.
Varna Deniz Harp Akademisi, tam bir denizci üssü olarak kurulmuştur. Bu nedenle öğrencilerin hem sosyal, hem de mesleki alanda tam donanımlı olarak mezun olmalarına imkan tanımaktadır. Balkanların en büyük Planatoryumu /Gök Bilim Evi) bu eğitim kurumunda bulunmaktadır.
Teorik eğitimden daha fazla pratik eğitimlere önem veren eğitim kurumu, aşağıdaki simülasyon merkezlerinde bulunan simülatörler ile, öğrencilerin uygulama alanındaki eksikliklerini kapatmakta gayet yeterli görünüyor.
Ayrıca gemi makineleri bölümü öğrencileri için de NorControl, DieselSim ve UPic yazılımları ile donatılmış 8 adet AR-GE laboratuarları ile gemi makineleri ve motorları ile donatılmış 5 adet uygulama laboratuarı da bulunmaktadır.
Kalacak yer konusunda akademinin yurtlarında yerleşim yapılabiliyor. Ortalama 2 kişilik odalarda kalabileceğiniz yurt odaları için aylık 60 Euro gibi bir ücret isteniyor. Tabiki güncel fiyat bilgileri üniversiteden veya aracı eğitim kurumlarından da edinilebilir. Bu arada yurt odalarında sigara ve alkol kullanımına karşı çok katı bir kural bulunmaktadır. Bu kurala uymayan öğrencilerin yurt ile bağlantısı kesilmektedir. Okul civarında ev kiralanmak istenirse, aylık ortalama 120-150 Euro aylık ev kirası bulunmaktadır.
Bu okul hakkında belirtmem gereken bir diğer nokta da şu. Bildiğiniz gibi bu okul askeri bir deniz harp akademisi. Dolayısı ile sivil denizciler olduğu gibi askeri öğrenciler de bulunuyor. Sivil denizcilerin üniforma giymeleri zorunlu değil ama istedikleri taktirde , okul kantininden 75 Euro karşılığı alabilecekleri üniformalarını giyebilmektedirler.
Avrupa’da en iyi yurtdışı denizcilik eğitimi veren kurumlardan bir tanesi de Polonya’da bulunan Gdynia Denizcilik Üniversitesi. Bu okul sadece Polonya’da değil, tüm Avrupa’da başarısını kanıtlamış bir eğitim kurumu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Polonya’nın Türk öğrenciler için avantajlı bir yanı da, haftalık olarak verilen 20 saatlik çalışma müsadesidir. Bu sayede, isteyen öğrenciler, okul masraflarını düşürmek için, yarı zamanlı işlerde çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Yaklaşık 1300 öğrencisi ile, bölgede ismini duyurabilmiş bir denizcilik akademisi ünvanını almış durumdadır. Rusça ve Azerbaycan Türkçesi dillerinde eğitim verilmektedir. Akademi bünyesinde 4 adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Aşağıdaki bölümlerde eğitimlerine devam etmektedir;
Yurtdışında denizcilik eğitimi veren kurumlardan en önemlilerinden olan Azerbaycan Denizcilik Akademisinin eğitimleri YÖK tarafından akredite edilmiş durumda. Bununla beraber İTÜ ile yapılan işbirliği çerçevesinde de İTÜ akademik kadrosundan eğitim destekleri alınmaktadır.
Bu okulda okumak isteyen Türk öğrenciler için Yurtkur, karşılıksız burs ve geri ödemeli öğrenim kredisi imkanı da tanımaktadır.
Yukarıda sadece 3 tane denizcilik eğitim kurumu bilgisi verdik. Aslında çok daha fazla üniversite olmasına rağmen, en çok talep edilen ve en başarılılarını listelemek istedim. Bir diğer merak edilen konu ise yurtdışında denizcilik eğitimi ücretleri ne kadar sorusu oluyor. Ukrayna bu konuda en ekonomik olan üniversiteleri bize sunuyor. Aynı zamanda Türkiye’ye de uzak olmaması bir avantaj.
Bunun yanında Ukrayna’da yaşam şartlarının da, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ekonomik olması, Avrupa’da gemi kaptanlığı eğitimi almak isteyenler için daha cazip konuma geliyor.
Yurtdışında denizcilik eğitimi maliyet hesabında listeye eklenmesi gereken kalemleri aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki listede hazırlık sınıfı okumayabilirsiniz. Dışarıda gezme sürenizi kısaltabilirsiniz. Sağlık sigortası zorunlu değil, ama öneriyorum.
Bu yazının güncellendiği tarih Ocak 7, 2020 20:37