Güney Kore’nin ilk yeni nesil akıllı elektrikli gemi faaliyete başlıyor. Hyundai Heavy Industries tarafından inşa edilen gemi Ulsan’dan Kore Sahili boyunca turistik seferler düzenleyecek.
Elektrikli Gemi Hyundai Mipo Tersanesinde Yapıldı
Elektrikli Gemi 29 Kasım’da Güney Kore’nin Ulsan kentinde düzenlenen bir isim verme töreniyle suya indirildi. Ulsan şehir yönetimi ve Ulsan Bilgi Endüstrisi Teşvik Ajansı geminin inşası için Tersane ile işbirliği yaptı.
Daha önce farklı amaçlarla bir çok elektrikli gemi üretilerek, hem gemilerden kaynaklanan gaz emisyonlarının önüne geçilmesine hem de işletme giderlerinin azalmasına faydası sağlandı.
Her ne kadar bu alanda hibrit alanda İngiltere’de çok başarılı örnekler bulunsa da , Hyundai gibi dünya çapında büyük bir şirketin bu alanda başarılı sonuçlar üretmesi, denizcilik sektörü geleceği bakımından rotayı bambaşka bir alana çevirmesine katkı sağlayacaktır.
Elektrikli Gemi Dual Fuel Motorlu Olarak Üretildi
Gemi, dual fuel denilen çift yakıtlıdır ve yalnızca batarya gücüyle, LNG ile ya da bataryaların motoru desteklemesiyle ikisinin bir hibridiyle çalışmayı tercih edebilir. Yani yakıt olarak hem LPG hem de elektrik kullandığından dolayı çift yakıtlı sınıfında yer almaktadır.
Elektrikli Gemi Teknik Özellikleri
Elektrikli olarak üretilen bu geminin teknik özellikleri konusuna gelirsek;
Çift yakıtlı motor tek başına 1.400 gros tonluk gemiyi 16 knot hızında itme kapasitesine sahiptir. Gemi 292 feet uzunluğunda ve 42 feet genişliğinde olup 300 yolcu taşıyabilmektedir.
Geminin elektrikli tahrik sistemi Kore Gemi İnşa ve Deniz Mühendisliği tarafından geliştirilmiştir. Gemide bulunan CES 2023 İnovasyon Ödüllü sistem, yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için gemi operasyonlarını yönetebiliyor. Gemide ayrıca yolcu güvenliği ve geminin eskiyen bileşenlerinin kendi kendine teşhis edilmesi gibi bir dizi başka akıllı teknoloji de bulunuyor.
Ağustos ve Ekim aylarında gerçekleştirilen deniz denemeleri sırasında elde edilen sonuçlar, geleneksel dizel motorlara kıyasla emisyonlarda %40’lık bir azalma olduğunu gösterdi. Hyundai ayrıca, optimum motor kontrolleri sayesinde yakıt verimliliğinde %6’lık bir iyileşme olduğunu bildirdi.
Özellikle bu büyüklükte ve tonajda bir akıllı gemi sayesinde sağlanacak katma değerin, genele yayılması ile bu alanda örneklerin artacağı beklenmektedir.
Konu ile ilgili benzer yazılar için tıklayın