Denizcilerin Kazançları

Üniversite tercih döneminin kapıyı çaldığı şu günlerde en çok merak edilen konulardan birisi de denizcilerin kazançları ne kadar ve benzeri sorular oluyor. Bu yazımızda kaptanlar ve çarkçılar ne kadar maaş alırlar sorusundan ziyade, kazanç kavramını sosyal olarak da anlatmak istedim.

Denizcilerin Kazançları Ne Kadar?

Yukarıda da dediğim gibi kaptan maaşları, gemici maaşları ne kadar merak eden var ise onları Gemi Adamı Maaşları konulu yazıma davet edeyim. Orada şirketler ve kadrolar bazında farklı bilgilendirmeler yaptım.

Denizcilik mesleği öyle bir meslek ki, siz isteseniz de istemeseniz de paranız bir şekilde hesabınızda birikiyor. Yapılan işin bereketinden midir nedir, gayet de güzel oluyor. Eğer şimdiye kadar alışmış olduğunuz rahat sosyal yaşamdan biraz olsun uzaklaşıp, denizde çalışmanın zorluklarına göğüs gerebilirim derseniz, denizcilik alanındaki meslekleri değerlendirmenizi öneriyorum.

Peki her gemiye giden de aynı şekilde yüksek gelire mi sahip oluyor? Elbette değil. Bu meslek için de tecrübeli olmak çok önemlidir. Bana göre tecrübenin önemi en çok bu meslekte ortaya çıkıyor. O nedenle her gemide çalışmak istiyorum diyen de direk kaptan veya çarkçı olamaz. Eğer gemi ile ilgili detaylı bilginiz yok ve ben gemide ne iş yapabilirim sorusunu kendinize soruyorsanız, Geminin Bölümleri başlıklı makalemden denizcilik ile ilgili püf noktaları da öğrenebilirsiniz.

Denizcilerin Kazançları Nelerdir?

Şimdi isterseniz küçük başlıklar halinde denizciler gemilerde çalışarak neler kazanıyorlar, bunları nasıl başarıyorlar onu inceleyelim.

Denizciler Sabretmeyi Öğrenirler

Özellikle ailesel özellikleriniz ve bağlılık duygularınız yüksekse, en büyük sınavınız bu olabilir. Denizde sevdiklerinizden ayrı kalmaya benzemez. Bazen 25 gün boyunca bir okyanus geçmeniz gerekebilir. Uydudan bile sevdiklerinizin sesini duyamayacağınız anlar yaşayabilirsiniz. İşte o zaman özlediğiniz kişi yada kişilere isteseniz de servet de verseniz ulaşamayacağınızı bilmeniz ve bu duruma dirayetli olmanız gerekir. Çünkü o gemi bir kere hareket etmiştir ve bundan başka da şansınız bulunmamaktadır.

Sabretmek burada sadece bir kişiye de değildir bu arada. Tam tersi olarak, sinirlendiğiniz birisi ile seyahate çıkmışsınızdır. İş o ya. Bir de sizin bölümünüzde, sürekli olarak sizin sinirlerinizi yıpratıcı faaliyetlerde bulunuyor. Veya özlediğiniz bir aktiviteden uzaklaşmışsınızdır. İşte bunların hepsi size sabırlı gemide sabırlı olmayı öğretir.

Gemide Yapılan İşler Karışıktır

Siz en güzel üniversiteleri kazanıyorsunuz. Yazın beyaz, kışın siyah üniformalarınızı giyiyor, yanınızdan geçenlerin imrendiren bakışları altında mezun oluyorsunuz. Bir de gemiye gelmişsiniz ki offff. O ne. Hiçbir üniversite mezununun yapmayı hayal dahi edemeyeceği işlerin başında , elinizde anahtarla siz varsınız. Kimi zaman bir ana makine pistonu alırken, tulumun içerisinde, makine yağı ile teriniz karışmış, eliniz yüzünüz simsiyah olmuş biçimde. Peki o kadar tahsil boşa mı?

Korkmayın. Denizcilik mesleğinin doğasında bu var. Karada herhangi üniversite mezunu birisi fiziksel çalışma şartları bakımından daha sakin bir iş yaparken, gemilerde bu durum tam tersidir. Tahsiliniz ne kadar artarsa yaptığınız işler ve sorumluluklarınız da o derece artar. Tabi, burada şunu da eklemek gerekli. Yapacağınız iş artarken maaşlarınız da aynı şekilde artıyor, ki denizcilerin kazançları konusunda en ehemmiyet verileni de bu olsa gerek.

Gemide Çok Çalışma = Çok Para = Düşük Sosyal İlişkiler

Enteresan bir denklem belki de ama şöyle özetlenebilir. Gemide kaldığınız her saat için ücretiniz bellidir. 1 gün bile fazla kalsanız onun hakkını fazlası ile alacaksınız. Ama atalarımızın “Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur” diye mükemmel bir sözü vardır. Dolayısı ile siz gemide biraz daha fazla kalarak hesabınızdaki birikimi gördüğünüz süre içerisinde aynı oranda arkadaşlarınızın ve samimiyetlerinizin de aynı oranda eridiğine şahit olabilirsiniz.

Deniz ve Gemi Bağımlı Yapar

Hemen ürpermeyin. Madde bağımlılığından bahsetmiyorum elbette. Gemilerde çalışmak ne kadar zor ve psikolojik bir süreç gerektirse bile, hayatını bu çalışma temposuna alıştırmış bir kişi için en hareketli kara yaşantısı bile monoton bir süreç haline gelecektir. Çünkü hareketli ve her daim stresli bir iş için bağımlı olmuştur.

Kısa Sürede Birikim Yapabilirsiniz

Aynı sürelerde farklı eğitim almış bir arkadaşınızın yaklaşık 10 yılda yapabileceği maddi birikimi siz 1 yıl içerisinde tamamlamış olursunuz. Maddi konularda hiç bir zaman diğer arkadaşlarınızın düştüğü strese ve düşüncelere kapılmazsınız. Gerek duymayacaksınız çünkü.

Dünyayı Gezip Üzerine Para Alacaksınız

Denizcilerin tanımlamasında bu cümle sıklıkla kullanılır ama uzaktan bakınca işin şöyle güzel tarafını görebilirsiniz. Arkadaşlarınızın 5-10 yıl çalışıp biriktirip de dünyanın diğer ucunu görme hayallerini siz işiniz gereği sıklıkla yapacaksınız ve bunun üzerine bir de maaşınızı alacaksınız. Ne kadar imrendirici değil mi?

Denizcilerin Kazançları Biter mi?

Burada bahsettiğimiz kazancın sadece maddi olmadığını aynı zamanda sosyal dünya kazançları da olduğunu yazının girişinde belirtmiştim. Dolayısı ile denizcilerin kazanç miktarını fiziki bir ölçü ile nitelendirmek doğru olmayacaktır. Gezip görülen yerde uluslararası düzeyde edinilen arkadaşlıklar veya aylarca bir metal aracın üzerinde edinilen dostluklar bir şeye benzemez.

Siz de denizcilerin kazandıkları konulu bir paylaşım yapmak isterseniz veya sizin aklınıza gelen farklı kazanımlar var ise , bize yazımızın yorum bölümünden ulaşmayı ihmal etmeyin.

Yorum yapın