Denizcilik Fakültesi Mülakatları

Üniversite sınavları tamamlandı. Tercih süreci başladı. Şimdi de öğrenci adaylarını bekleyen çok daha karmaşık sorunlar var. Hangi üniversite ve hangi bölüm. Bunun yanında denizcilik mesleğini seçecek öğrencilerin durumu biraz daha karmaşık. Çünkü bu alana girmek isteyen adayların denizcilik fakültesi mülakatları aşamasını aşması gerekiyor. Tabi öğrenci adaylarının aklında hep aynı soru. Acaba denizci olmak için mülakatta hangi sorular sorulur?

Denizcilik Fakültesi Mülakatları Ne Sorulur?

Çoğu kişi bu konu altındaki yorum alanına hep aynı soruları yazacak. Mesela denizcilik mülakatlarında sorulan sorular, mülakatta elenir miyim gibi. Burada şunu söylemekte yarar var. Bu aslında formalite bir uygulamadır. Formalite derken sizin bilgilerinizden ziyade toplum önünde heyecanınızı ölçen ve düzgün konuşmanıza bakan konuları işler. Günlük hayat ile ilgili sohbet muhabbet. Genellikle 10-15 dakika sürer.

Ben size bu yazıda İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği mülakatlarında yaşananlar, sorulan sorular, nasıl geçer, ne yapılır onlardan bahsedeceğim. Mülakat ile öğrenci kayıt ettiren diğer üniversiteler de yaklaşık olarak aynıdır.

İsterseniz mülakatta 10 dakikalık sohbetinizde karşısına çıkması en muhtemel konular ile ilgili bilgi sahibi olmak için aşağıdaki sorulara bakın. Yararını göreceksiniz.

Denizcilik Fakültesi Mülakatlarında sorulan sorular

Denizcilik Mülakatlarında Çıkan Sorular

  • Denizcilik Fakültesini neden seçtin?
  • Mezun olunca yapmayı planladıkların neler?
  • Daha önce deniz gördün mü? (Denizi olmayan bir yerden gelenler için)
  • Mülakatta elenirsen ne yapmayı düşünüyorsun?

Denizcilik Fakültesi Mülakatları Elenme

Yıllardır hazırlandığınız bir sınavın mülakatından elenmek gerçekten çok zor olmalı. Ama elde olmayan nedenlerle gerçekleşebilecek bir elenme durumunda da denizcilik fakültesi mülakat komisyonu ÖSYM’ye bir yazı göndererek adayın bir sonraki tercihine yerleştirilmesi konusunda bilgi veriyor.

Bunun özel şartları için ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu detaylıca incelemek gerekmektedir. Çünkü bu bir sonraki tercihe kesin yerleşeceksiniz anlamına gelmemektedir. Sonraki tercihinizin kontenjanlarına bağlı olarak değişmektedir. Kısacası mülakatlardan elenmek teknik olarak mümkün olmak ile beraber, mağdur edilmemeniz için gerekenler de yapılmaktadır.

Çoğu mülakata girecek öğrencinin akıllarında hep aynı sorular oluyor. Mülakatlarda elenirsem ne olur? Aşağıda mülakatta önemli olan konular hakkında bilgi vereceğim. Bu şartların dışında olursanız, fikriniz, düşünceniz, inanışınız ne olursa olsun kolay kolay elenmezsiniz. Şöyle düşünün. 2 milyon insanın arasından sıyrılıp gelmişsin. Orada neden elesinler?

Denizcilik Fakültesi Mülakatları Komisyonu

Peki her birisinin alanında uzman olan kişilerden oluşan mülakat komisyonu bu sözlü sınavlarda neleri ölçüyor dersiniz?

Sadece yukarıda belirtilen soruları sizin ağzınızdan duymak için mi bu kadar organizasyon yapılıyor? Amaç o olsaydı basit bir sınav kağıdına bu soruların cevaplarını size yazdırır ve gönderirlerdi. Komisyonun bu mülakatlarda sorduğu soruların yanıtı aslında görünenden daha komplikedir. Sizin insanlar karşısında hal ve hareketleriniz, konuşmanızda kekemelik, anlaşılamama, duyamama vb bir sorun olup olmadığı, toplum karşısında hitabetiniz gibi vücut dilinize ve sorulan sorulara verdiğiniz cevaplama süreci gibi konular kontrol edilmektedir.

Bunlar neden önemli? Eğer denizde çalışmak istiyorsanız, belirli kişilerin amiri olarak direk gemiye çıkarsınız. Karadaki herhangi mesleklerde olduğu gibi kendinizi kısa sürede geliştirmeniz zaman alır. Ayrıca konuşmanızda kekemelik vb durumların sizin için sakıncası seyir esnasında telsiz konuşmalarında karşı taraftan gelecek olan gemilerle iletişimde sıkıntı yaşanmasını engellemek.

Yorum yapın