Gemide bir çok kadroda çalışılabileceği gibi gemide aşçı olmak ve gemide nasıl aşçı olunur konusunda da çok fazla soru gelmekte. Özellikle gemide aşçı, aşçı yardımcısı ve kamarot olmak için yapılması gerekenler konusunda tam bir bilinmezlik söz konusu. Daha Önce Gemi Aşçılığı konulu yazımda basit şekilde anlatmıştım. Bu yazımın içeriğinde sizlere gemide aşçı veya kamarot olmak için yapılması gerekenlerden ve genel olarak gemideki aşçı maaşları hakkında küçük bir bilgilendirme yapmak istiyorum.
Gemide Aşçı Olmak
Her ne kadar gemide aşçı olmak dışarıdan bakıldığında işinin sınırı sadece yemek yapmak olarak görünse bile işin iç yüzü o şekilde değildir. Aylarca karadan ve sevdiklerinden uzaklarda olan insanların en büyük buluşma noktası yemekler oluyor. Hele de yabancı bir ülkede aylardır duran bir kişi için, kendi ülkesinin yöresel ve geleneksel yemeklerini yemek son derece psikolojik olarak olumlu etki sağlamaktadır. Bu nedenle gemide aşçı olmak öyle hafife alınabilecek bir iş değildir. Bu nedenle aşçı kadrolarına seçilecek kişiler de öyle sıradan insanlar olmamaktadır.
Gemide aşçı olmak için gereken kriterlere sahip olmak gerekmektedir. Öncelikle gemide nasıl aşçı olunur veya gemide aşçı olarak çalışmak için gerekenler nelerdir onları inceleyelim.
Gemide Aşçı Olmak İçin Gerekenler
Gemide Aşçı veya aşçı yardımcısı olmak için yapılması gerekenler mesleki olarak piyasada yapılması gerekenlere benzer içeriklerdeki konulardır.
Öncelikle gemilerde aşçıbaşılık yapacak adayın çok başarılı bir usta olması gerekir. Bunu destekleyecek en büyük kanıtları daha önce çalıştığı yerlerden alabileceği bonservis, hizmet belgeleri ve referansları olacaktır.
Gemide çalışmak isteyen aşçının ayrıca çok yetenekli olması gerekmektedir. Hamurişi, ekmek ve pasta, mezeler, sulu yemekler, tatlı ve atıştırmalıklar, ızgaralar konusunda çok geniş bir ürün portföyünün olması gerekmektedir.
Yemek işi aslında bir sunum ve show işidir. İşin doğası gereği bunu sağlamaya aday kişilerin doğal olarak dış görünüş ve konuşmaları, insanlarla ikili iletişimlerinin de çok üst düzeyde olması gerekmektedir.
Gemide Aşçı Olmak İçin Gereken Belgeler
İşin mesleki ve beceri konusu tamamlandıktan sonra, gemilerde çalışmaya uygunluğu belgelemek gerekmektedir. Bu nedenle gemide aşçı olarak çalışmak için gerekli olan belgelerin tamamlanması gerekmektedir.
Bakanlık tarafından yetki almış bazı denizcilik eğitim kurumları gemi aşçılığı eğitim belgesi düzenleyebilmektedir. Öncelikle Gemi Aşçılığı Eğitim Programına katılım sağlanmalı, verilen eğitimlerde başarılı olmalısınız. Bunun sonunda düzenlenecek olan sınavlarda başarılı olabilirseniz gemi aşçılığı sertifikanızı almış olursunuz.
12 gün süren 5 temel deniz emniyeti STCW sertifika eğitimleri olan ;
- Personel Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk,
- Temel İlk Yardım, Yangın Önleme ve Yangınla Mücadele,
- Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri,
- Can Kurtarma Araçlarını Kullanma eğitimlerinden,
- 3 gün süren uygulama eğitimlerinden ve
- 2 gün süren güvenlikle ilgili 3 STCW sertifikası eğitimi verilen Birleştirilmiş Gemi Güvenlik Eğitimlerinden oluşur.
- 2 Fotoğraf
- Kimlik
- Diploma veya Öğrenim Belgesi
- Adli Sicil Belgesi
- Gemiadamı Sağlık Raporu
Kurstan sonra Liman Başkanlığına yapılan Gemi adamı Cüzdanı başvurusu sırasında, lise veya üniversitelerin yiyecek/içecek ve gastronomi vb. bölüm mezunu olmayan aşçılardan en az 6 ay süreli aşçılık bonservisi istenmektedir.
Gemide Aşçı Maaşları Ne Kadar
En önemli olan soruya gelelim. Gemide aşçı ne kadar para kazanır?
Gemideki en önemli kadrolardan birisi olan aşçı kadrolarının sürekliliğini sağlamak için denizcilik şirketleri gemi aşçı maaşları konusunda da hassasiyetle konuya yaklaşmaktadır. Çok fazla tecrübesi olmayan bir aşçı maaşı ortalama $1000’dan başlayıp şirket ve gemi tipine göre $4500’a kadar çıktığı görülmektedir.
Tabi $4500 maaş alan gemi aşçıları artık işinde en üst düzeyde tecrübe sahibi olmuş, çeşit ve lezzet bakımından herkesin beğenisini kazanmış ve turistik amaçla geziler düzenlenen yolcu gemisi aşçılığı yapan kişilere verilen tutarlardır. İlk maaşlarda bu miktarları beklemek hayalden öteye geçmeyecektir.
Eğer yine de şirketler bazında gemi aşçı maaşları ne kadar diye merak ediyorsanız Gemi Maaşları 2023 yazımdaki tablodan hangi şirketin aşçılara ne kadar maaş verdiklerini de bulabilirsiniz.