Gemide Korona Virüs

Son günlerin belki en önemli, en zirvede olan konusu olan bu salgın ile gemilerde nasıl mücadele edilmeli düşündünüz mü? Gemide korona virüs önlemleri konusunda yapılabilecekler nelerdir? Bu salgın hastalığın kontrol altına alınabilmesi için, gemilerde hastalığın yayılmasına karşı sizler neler yapabilirsiniz?

Gemide Korona Virüs Salgını

2019 yılının aralık ayından itibaren, tüm dünyayı etkisi altına almış olan bir gündem var. Merkezi Çin’in Wuhan eyaleti olan bir salgın hastalık, şuan tüm dünyada adından sıkça bahsettirir noktaya geldi. Hatta öyle ki haberleri açtığımızda karşılaşacağımız tek haber bu gibi geliyor.

Hal böyle olunca, tüm dünya karantina uygulamaları ve yabancı insanlar ile en düşük seviyede iletişimi olması gerektiğini söylemesine rağmen, bu kurala uyamayacak olan bir meslek gurubu var. Denizciler. Salgının merkezi olan Çin’de başta olmak üzere, dünya denizcilerinin dünyada girip çıkmadığı nokta maalesef yok. Bana göre de yeni tip korona virüs ile en çok maruziyet riski bulunan gurupların başında geliyorlar. Peki gemide korona virüs salgını ve önlemleri konusunda yapılabilecekler hakkında net bir bilgimiz var mı?

Yazımızın devamında bu salgına karşı gemide alınabilecek önlemler, uygulamalardan bahsedilecektir. Buradaki bilgileri ve formları kendi geminize göre uyarlayarak geminin corona virüs maruziyetini veya hastalığı kapma ihtimalinizi düşürebilirsiniz.

Korona Virüs Nedir?

Korona Virüsler (corona virüs) aslında daha önce karşılaşılan SARS gurubu virüs ailesinin bir üyesidir. Aralık 2019 yılında, aniden ortaya nedeni belirlenemeyen zatürre olguları çıkınca, virüsün farklı bir mutasyon geçirdiği ortaya çıktı ve ilk tespit tarihinin 2019 olmasından dolayı Coronavirus 2019 yani COVID-19 ismi verildi.

nCoVID-19 Coronavirüs Nedir?

Farklı bir yapısı bulunuyor. İlk olarak hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülmesine rağmen, dünya sağlık örgütü bunu henüz doğrulayamamıştır. Virüsün etrafında bulunan çıkıntı yapılarının bir taç şeklinde olmasından dolayı kendisine corona adı verilmiştir.

Korona Virüs Nasıl Bulaşır?

Bir virüsün veya hastalığın bilinirliğinden daha çok, onun nasıl etkilediğini bilmek de önemlidir. O nedenle bu virüsün insanlara bulaşma yollarını öğrenebilirsek, ona karşı en önemli silahımızı yani tedbirimizi almış olabileceğiz.

Her ne kadar hastalık halen daha bilinmezliklerle dolu da olsa da, hastanelere gelen vakalardan takip edilebildiği kadarı ile, virüs solunum yolu hastalıklarının bulaşmasına eş değer bir şekilde bulaşma stratejisi izliyor. Solunum yolu hastalıkları, damlacık saçılması ile yayılmaktadır. Yani hastalığı taşıyan bir kişi öksürdüğünde, etrafa damlacık yolu ile saçılan ağız sıvısının diğer insanın solunum yoluna girmesi ile bulaşma gerçekleşmektedir. Bu konuda bir başka bulaşma yolu da, hasta kişinin öksürme veya hapşırma yolu ile enfekte ettiği bir nesnenin damlacıkla kirlenmesi neticesinde başka birisinin o cisim veya madde ile temas kurması ile olacaktır.

Gemide Korona Virüs Önlemleri

Yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi, denizciler coronavirüs ile en çok temas etmesi muhtemel meslek gurupları içerisindeler. Çünkü bir çok ülke dışarıdan kendilerine gelebilecek riskleri azaltmak için ülkesine insan kabul etmezken, denizciler belki de hastalık kaynağı olan ülke ve şehirlere gitmek zorundalar. Bu da onların hastalık ile direk yüzleşmesini gerektirecek bir duruma getirmektedir.

Yeni tip corona virüs vakaları arttıkça, hastalığın nasıl bir işleyiş sergilediği ve bu konuda nasıl önlemler alınabileceği konusu da ortaya çıkmaktadır. Aşağıda gemide korona virüs önleme aşamaları bulunmaktadır. Burada bahsedilen yöntemler uygulanırsa, hastalığın sizlere bulaşma ihtimali en düşük seviyede olacaktır.

1- Kişisel Hijyen

Aslında bütün hastalıkların en önemli silahı kişisel hijyen ve temizlik kurallarına uymakla başlamaktadır. Denizciler yaptıkları iş gereği zaten temizlik kurallarına daha fazla hassasiyet göstermektedirler fakat, gemi gibi bir çok farklı ortamda ve bir çok kirliliği barındıran bir yerde daha dikkatli olmak gerekmektedir.

Normal şartlarda yapılan temizliğin 2 misli temizlik konusuna hassasiyet gösterilmelidir. Eğer mümkünse el dezenfektanları, kolonyalar özellikle ortak yaşam alanlarında bulunmalı ve belirli aralıklarla özellikle el temizliğine dikkat edilmelidir.

2- Gemi Hijyeni Sağlanmalı

Siz ne kadar kişisel hijyeni sağlayabilir olsanız da bulunduğunuz ortamın da buna müsait bir yer olması gerekmektedir. Bu nedenle tüm gemi mümkünse özel ilaçlar vasıtası ile, değilse elde olan temizlik ürünleri ile kıyı köşe temizlenmelidir. Temizlik periyotları da sıklaştırılmalıdır.

3-Çalışma Şartları

Normale göre yaptığınız çalışma şartlarında değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Özellikle yabancı bir ülkede tahliye veya yükleme operasyonuna girecekseniz, standart kişisel koruyucu donanımların yanında, hijyen koruyucularını da kullanmalısınız. Örneğin;

  • Koruyucu ve filtreli maske olmadan güverteye çıkmayın.
  • Eldivenlerinizin steril olmasına dikkat edin.
  • Çıplak el ile hiçbir yüzeye dokunmayın.
  • Dışarıdan gelecek olan misafirlere zorunlu olmadığı sürece gemide olmalarına izin vermeyin.
  • Dışarıdan birisi ile kesinlikle el temasından, selamlaşmadan kaçının.

4-Personelin Takibi

Gemi personelinin de bu aşamada çok dikkatli şekilde gözlenlemesi gerekmektedir. Bu virüsün çok hızlı ve kontrolsüz yayıldığı bilinmekte. Bir kişinin tek bir hareketi ile 5 kişiye virüsü yayabilme kapasitesinden dolayı hastalık personel tarafından kapılmış olabilir. Korona virüsün özelliğinden bir tanesi de belirtilerin başlaması 4-15 gün aralığında sürmektedir. Yani hastalık size bulaşsa bile ilk 2 hafta haberiniz olmayabilir. O nedenle daha önceden virüs kapmış bir kişi de aranızda olabilir.

Corona Virus Belirtileri Nelerdir?

Tabi ki burada da akıllara korona virüs nasıl tespit edilir veya korona virüs belirtileri nelerdir gibi bir soru gelecektir. Aslında bu virüsün bir solunum yolu enfeksiyonu belirtisi gösterdiğinden ve grip virüsünün mutasyon geçirmiş hali olduğundan bahsetmiştik. Yine de personelde Dünya Sağlık Örgütü bilgilendirmesine göre aşağıdaki belirtiler var ise, dikkatli olmakta yarar var;

  • Ateş (sık)
  • Kuru Öksürük (sık)
  • Yorgunluk (sık)
  • Baş ağrısı (nadir)
  • Eklem ağrıları (nadir)
  • Burun yıkanıklığı (nadir)
  • Burun akıntısı (nadir)
  • Boğaz ağrısı (nadir-uzun süren)
  • İshal (nadir)

5-Gemiden Dışarı Çıkışların Engellenmesi

Gemilerde koronavirüsten korunmak için alınması gereken önlemler konusunun aslında en önemli maddesinden bir tanesi de insanların enfekte olmasının önüne geçilmesi için gemiden dışarıya çıkışların veya dışarıdan gemiye girişlerin engellenmesi olacaktır. Bu şekilde, doğrudan birisinden virüs kapılmamış olur.

Gemilerde Koronavirüs Takip Haritası

İyisi ile kötüsü ile seferlerinizi yaptığınızı varsayalım. Yeni sefer talimatları geliyor. Gideceğiniz ülkenin sağlıklı olup olmadığını, salgın varsa hangi seviyede olduğunu öğrenmeniz gerekmekte. Bunun için bir çok yayıncı korona virüs salgın takip haritası yayınlamış durumdalar. Bunlar genellikle, devletlerin yayınladıkları vakaları canlı olarak bu haritalara işleyerek, insanların bilgi sahibi olmasına yardımcı olmaktadırlar.

Korona Virüs Salgın Takip Haritası

Benim de şahsen takip ettiğim, detaylı ve o kadar da bilgi içeren bir salgın haritası bulunuyor. Microsoft CoVID-19 adresine giderek siz de gideceğiniz ülkenin o andaki durumunu öğrenebilirsiniz.

Yorum yapın