Biliyorsunuz ki seyir yapan gemilerde vardiya tutmanın belli başlı standartları bulunuyor. Güverte Jurnali Doldurulması da sadece çevredeki gemileri gözlemleyip uygun manevra pozisyonu yapmak ve gelen telsiz çağrılarına cevap vermekle vardiya zabitinin görevi tamamlanmış sayılmamaktadır. Olası bir anlaşmazlık veya kaza durumunda mahkemelerin 1. Derecede kabul ettiği evraklardan bir tanesi de güverte jurnalidir. Mesleğe yeni girmiş denizci kardeşlerimiz şu an “Güverte Jurnali Nasıl Doldurulur?” veya “Güverte Jurnaline Yazılması Gereken Bilgiler Nelerdir?” diye düşünebilirler. Merak etmeyin. Bu yazımızda sizlere güverte jurnalinin nasıl doldurulacağı konusunda bilgiler vereceğiz ve örnek bir jurnali sizlerle paylaşacağız.
Güverte Jurnali Nedir?
Güverte jurnali, seyir boyunca yaşanan olayların ve geminin genel kondisyonuna ait bilgilerin her vardiya zabitinin saat saat doldurduğu bir kayıt defteridir. Her vardiya zabitinin kendi vardiyası içerisinde 1 saatte meydana gelen olayları veya geminin o saat dilimi içerisindeki anlık durumunun kayıt edilmesi gerekmektedir. 1 günlük özet 2 sayfada özetlenir ve her zabitin ayrı bölümü vardır ve yazıp imzalamış olduğu bilgileri kendi zaman dilimi içerisinde imzalayarak sorumluluğunu almaktadır. Aşağıda bir güverte jurnali örneğini görebilirsiniz.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz 2 sayfa 1 günlük bir kayıt içerecektir. Sol tarafta rota bilgisi, rüzgar bilgisi, yön bilgisi, ana makine devir sayısı bilgisi gibi teknik detayları içerirken, sağ tarafta da belirlenen saat diliminde yaşanan olaylar, eğitimler vb. bilgisi girilmelidir.
Güverte Jurnali Doldurulması
Şimdi de burada yazan terimler üzerinden güverte jurnalinin doldurulmasını anlatalım. Buradaki terimlerin de açıklanması ile beraber güverte jurnali nasıl doldurulur sorusunun yanıtını da vermiş olmayı umuyoruz.
ROTA
Gerçek Rota : Rota planlaması esnasında belirlenen iki nokta arası birleştirilip bir çizgi oluşturulduğunda bu doğrusal çizginin 0-360 derecelik açının hangi derecesine denk geldiği bilgisidir.
Gyro : Gyro pusula ile gidilen rota güzergahının verdiği açı derecesidir. Gyro’larda belirli oranda sapma payı meydana gelebilir. Eğer gyro hatası bulunmuyorsa, burada çıkan rota değeri de gerçek rota ile aynıdır.
Miyar (standart) Pusula: Gemilerdeki manyetik alanların fazla olmasından dolayı kendimize referans aldığımız cihazlar da belirli oranlarda hata payına sahiptir. Miyar Körü’de bulunan miyar pusula bu etkilerden yok denecek kadar az oranda etkilendiğinden dolayı yeryüzünün manyetik etkisi altındaki gerçek rota bilgisinin teyidi miyar pusula ile yapılır ve gözlemlenen bu değer de güverte jurnaline işlenmektedir.
Dümenci : Dümeni kontrol edenin uyduğu rota değeridir. Geminin seyir teknolojisine göre sedümen gyro pusulayı veya miyar pusulayı takip edebilir. Oradaki değerler ile aynıdır.
GYRO HATASI
Yukarıda da belirttiğimiz üzere her tarafı manyetik etki altında bulunan gemilerde elektronik seyir aletlerinde manyetizmanın da etkisi ile gerçekten çok küçük sapmaların olması normaldir. Gyro üzerindeki bu farklara gyro hatası adı verilir. Gyro hatasının tespiti, gemi bir yerde sabit dururken ileride mesafesi ve yönü bilinen madde veya yerin kerterizi alınarak, transit hat kerterizi alınarak veya güneş veya ayın pozisyonları göz önüne alınarak hesaplanabilir. Gyro ile hesaplanan kerteriz gerçek kerteriz değerinden büyükse gyro hatası (-), küçükse (+) olur.
ROTAYA UYGULANAN
Deviation (Dev) : Geminin manyetik alanından dolayı oluşturduğu sapma açısına verilen isimdir. Köprü üstünde geminin her bir açısı için uygulanmış olan tablo kontrol edilerek bulunabilir. E ise (+), W ise (-) değeri girilir.
Variation (Var) : Serbest duran pusula çubuğunun gerçek coğrafi boylam ile arasında yapmış olduğu açı farkıdır. Burada da E ise (+), W ise (-) olarak kayıt tutulur.
Leeway (Düşme) : Gemiye rüzgar ve akıntı gibi etki eden etmenlerin gemi üzerine uyguladıkları sapma kuvvetidir. Gemi üzerine etkiyen bu kuvvetler bileşkesi, gemiyi gitmesi gereken rotadan iskele tarafa doğru sürüklüyorsa (-), sancak tarafa doğru sürüklüyorsa (+) olarak kayıt edilir.
RÜZGAR YÖNÜ
Gemi merkezine doğru esen rüzgarın hangi açı değeri aralığından geldiğinin kaydıdır.
349-011 derece arasında N
012-034 derece arasında NNE
035-057 derece arasında NE
058-079 derece arasında ENE
080-102 derece arasında E
103-124 derece arasında ESE
125-147 derece arasında SE
148-169 derece arasında SSE
170-192 derece arasında S
193-214 derece arasında SSW
215-237 derece arasında SW
238-259 derece arasında WSW
260-282 derece arasında W
283-304 derece arasında WNW
305-317 derece arasında NW
318-349 derece arasında NNW
RÜZGAR KUVVETİ
Rüzgar kuvvetine ilişkin tabloyu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Ölçülen rüzgar şiddeti tabloda uygun isimle belirtilmiş şekli ile jurnale kaydedilir.
GÖKYÜZÜ
Havanın o durumda hangi durumda olduğunu belirlememize yarayan parametredir.
b : blue sky = mavi gök (0-2/8 i bulutlarla kaplı)
bc : sky partly clouded = kısmen bulutlu (3-5/8 i bulutlarla kaplı)
c : cloudy = bulutlu gök (6-8/8 i bulutlarla kaplı)
o : overcast sky = tamamıyla bulutlarla kapalı
d : drizzle = çisenti
e : wet air = rutubetli, yağışsız hava
f : fog = sis
h : hall = fırtınaya yakın rüzgar
g : gale = dolu
l : lightning = şimşek
m : mist = dumanlı
p : passing showers = geçici sağnak
q : squally weather = bora
r : rain = yağmur
ra : sleet (rain&snow) = sulusepken
s : snow = kar
t : thunder = gök gürlemesi
u : ugly = korkunç gök
v : pure air = berrak hava (olağanüstü görüş)
d : dew = çiğ
w : hoar frost = kırağı
y : dry air = kuru hava
z : haze = puslu
GÖRÜŞ
Dışarıdaki görüş durumunun 0’dan 8’e kadar derecelendirilerek nasıl olduğu bilgisidir.
0 Görüş ==========> Kesif Sis ==============> 50 metredeki maddeler görülemiyor
1 Görüş ==========> Kalın Sis ==============> 200 metredeki maddeler görülemiyor
2 Görüş ==========> Sis ==================> 1000 metredeki maddeler görülemiyor
3 Görüş ==========> Nötr Sis===============> 2000 metredeki maddeler görülemiyor
4 Görüş ==========> Dumansız/Hafif Dumanlı ==>4000 metredeki maddeler görülemiyor
5 Görüş ==========> Zayıf Görüş ============> 7000 metredeki maddeler görülemiyor
6 Görüş ==========> Nötr Görüş ============> 12000 metredeki maddeler görülemiyor
7 Görüş ==========> İyi Görüş =============>20000 metredeki maddeler görülemiyor
8 Görüş ==========>Çok İyi Görüş ===========> 20000 metreden uzaktaki maddeler görülebiliyor
BASINÇ
Köprü üstünde bulunan barometreden okunan değerdir.
SICAKLIK
Yine köprü üstünde bulunan ıslak ve kuru termometrelerden okunan değerlerdir.
TORNA
Gemi pervanesinin bir dakikadaki dönme sayısıdır. Pervane rpm değeri olarak da bilinir.
PARAKETE
Geminin suya göre süratidir. Deniz mili cinsinden kaydedilir. 1 deniz mili = 1853 metre/saat
Umarım bu bilgiler ışında artık güverte jurnali nasıl doldurulur? türünden aklınızda bir soru işareti kalmaz. Yine de aklınıza takılan her konuda yazımızın altında bulunan yorum bölümünden bizlere yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Selam guverte jurnali yazarken hangi ismler jurnale kayit edilmeli lutven sorumu cavablarsaniz sevinirim
Merhabalar;
Vardiya tutan zabitler, gözcülerin tamamı jurnalde yazılmalıdır.
Bunun yanında gün içerisinde meydana gelen önemli olay, kaza, gemiye katılış veya ayrılış, eğitimler (stcw) katılımcıları da gerekli olduğunda isimleri ile beraber kayıt altına alınmalıdır.
Gemi demirde iken gyro,miyar,dev ,var nasıl doldurulur