Petrol Platformu

Sanayileşmenin inanılmaz şekilde hızlandığı günümüzde endüstrinin üretim ihtiyacını karşılayabilmek için mevcut ham maddeye ulaşmada kullanılan çok çeşitli yöntem vardır. Petrol Platformu bu yöntemlerden birisidir ve muhtemelen de en tehlikelilerinden birisidir.

Çalışma şartları her ne kadar denizcilik gibi hasret odaklı da olsa, denizlerin en tehlikeli noktalarında ve ulaşılması güç konumda olmaları, bu yerlerde çalışanları çok daha özel insanlar haline getirmektedir. Bu yazıyı okuduğunuzda platform çalışanlarının kimler olduğunu, ne gibi işler yaptıklarını, ortalama maaşlarını ve gereken özellikleri öğrenmiş olduğunuzu umuyorum.

Petrol Platformu Nedir?

Bu yapıların kelime anlamına bakarak yapılan işlerin az çok ne olduğunu tahmin etmeye çalışalım. Özel ekipmanlar kullanılarak yer altında bulunan uygun katmana ulaşıp yeraltından çıkarılacak maddenin yine özel ekipmanlar aracılığı ile yer üstü tesislerine basıldığı yerlerdir.

Petrol Platformu Çalışma Şartları

Bir petrol platformunda çalışabilmek için ek yeteneklerin olması önemlidir. Platformlarda çalışacak personelin birden fazla işi yapabilme gibi bir özelliğinin olması beklenmektedir.

Platformlarda çalışma süreleri genellikle 14 gün ile 30 günlük periyotlar halindedir. Genel olarak çalışılan süre kadar da izin süresi verilerek personelin yeterli miktarda dinlendiğinden emin olunur.

Petrol platformlarında çalışmak için gereken şartlar nelerdir?

Platformlarda çalışacak kişilerin aşağıdaki özel durumlara karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu aslında söylendiği kadar kolay bir durum değil. Herkesin zor şart anlayışı farklı olabilir. Burada bahsettiğimiz zor şartlar ile karadakiler çok daha farklıdır. İsterseniz bunları da kendi içerisinde 4 bölümde inceleyelim.

Petrol Platformu Vardiyası

Hem kara platformlarındaki hem de deniz platformlarındaki çalışanlar genellikle 12 saatlik vardiyalar halinde çalışırlar. Her şirketin izin prosedürleri farklı olmakla beraber genellikle 2 hafta çalışmaya 2 hafta izin veya 28 günlük çalışmaya 28 günlük izin şeklinde çalıştırmaktadırlar.

Petrol Platformunda Çalışmak

Her meslekte olduğu gibi petrol platformlarında çalışmak içinde bazı kademelerden geçmek gerekmektedir. Mesela yeni işe başlamış bir işçi en ağır işleri yapar. Petrol platformlarındaki en ağır işler nedir diye merak ederseniz de size hemen sondaj borularını taşımak, ağır aletleri getirip götürmek ve bakımını yapmak diyebilirim.

Petrol Platformu Kadroları

Bir petrol platformunda ne olarak çalışabilirim veya petrol platformunda yapılacak işler nedir diye soracak olursanız aşağıdaki pozisyonlara ulaşırsınız.

Petrol Platformunda kimler çalışır? Kimler iş bulabilir?

Roughneck/Reis : Petrol Platformunun güvertesinde yapılacak işleri organize eder, işçileri o işlere yönlendirir,
Roustabout/Miço : Amirinin verdiği işleri yapan en alt seviye güverte personelidir
Helper/Yardımcılar : Vasıflı ustalara ve teknisyenlere yardım etmek üzere bulunan kişilerdir
Painter/Boyacı: Petrol Platformunun deniz suyu ile temasından dolayı korozyona uğramaması için sürekli ve düzenli olarak boya yapan uzman kişilerdir
Motorman / Makinacı: Petrol Platformundaki makinaların tamirini yapacak, dizel jeneratörlerde oluşabilecek teknik sorunları giderecek olan personeldir
Deckhand/Tayfa : Boru devrelerinin montajlanması vb. uzmanlık gerektiren miçonun üzerindeki personeldir.
Steward/Kamarot: Kamara ve servis işlerini yapan personeldir.
Cook/Aşçı: Çalışan personele yemek hazırlayan kişidir.

Petrol Platformu Tehlikeleri Nelerdir?

Son derece patlayıcı bir ortamda çalışmanın oluşturduğu sağlık sorunlarının yanında yapılan sıcak çalışmaların da patlama riski oluşturması ve çok riskli makinelerin altında sürekli olarak çalışmak ve basınçlı ortamda bulunmak da petrol platformlarının tehlikeleri konusunda size biraz olsun bilgi verebilir.

Petrol Platformunda karşılaşabilecek tehlikeler nelerdir?

Zorlu şartlar dediğimiz zaman ilk etapta zorlu hava şartları akıllara gelmelidir. Sonuçta bu platformların büyük kısmı denizlerin, okyanusların karadan uzak kesimlerinde bulunmasından dolayı en ağır hava şartlarına maruz kaldıkları bir gerçektir. Bilindiği üzere bir çok petrol platformu Afrika kıtası civarındadır. Kış aylarında bile sıcaklığın 40 derecenin altına düşmediği bu ortamda yazın çalışmanın nasıl olduğunu ve çıkardığınız petrolün de etkisini düşünerek hayal ederseniz petrol platformlarında hava şartlarının çalışan üzerine ne derece etkili olabileceğini anlayabilirsiniz.

Petrol Platformu Maaşları Ne Kadar?

Gemilerdeki maaşlardaki konudan da hatırlayabilirsiniz. Her ne kadar aynı bir iş gibi görünse de yapılan işin yoğunluğu, pozisyonlar, çalışma yapılan bölge ve şirkete göre maaşlar değişkenlik göstermektedir.

Genel olarak platformda çalışanların maaşı konusunda geniş aralıklı bir tutar yazacak olursak 2010 yılı verilerine göre miço için $32,000, delme işlerinde çalışma yapan işçilerin $52,000 kazandıkları bildirildi.

Petrol Platformunda çalışanlar aylık ne kadar ücret alır?

2012 yılı verilerine göre reislerin saat ücretlerinin ortalama $30 olduğu bilinmektedir.

Her ne kadar her kadro için net ücretler olmasa bile yaklaşık değer kıyaslaması için bu verilerin sizlere faydalı olacağını düşünüyorum.

Petrol Platformu Eğitim ve Sertifikaları

Öncelikle petrol arama platformlarında yasal olarak çalışabilmek için yaş sınırının en az 18 olduğunu bilmek gerekmektedir. Çalışma şartlarının normal bir iş gücü ile kıyaslanmayacağı bu ortamda, diğer mesleklerde olduğu gibi 16 yaşındaki genç çalışanlara izin verilmemektedir.

Çalışma için belirlenen yaş sınırı da ortaya çıkmış oluyor. Platform Eğitim ve Sertifika için en az 18 yaşında olmak gerekmektedir. Bu şartlar sağlandıktan sonra aşağıdaki kurslar ve bunlara ait olan sertifikalar gerekmektedir.

Petrol platformunda çalışabilmek için gereken sertifika ismi BOSIET olarak belirtilmiştir. Bunun karşılığı Basic Off Shore Introduction and Emergency Training’tir. Yani Türkçe karşılık olarak Basitleştirilmiş off shore platformu tanıtım ve acil durum eğitimi denilebilir. Bu sertifika eğitimi ile ilgili makaleme BOSIET Sertifikası Eğitimi isimli bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Petrol Platformu Nasıl Yüzer

Platformlar hakkında bu kadar teorik bilgiden sonra isterseniz deniz üzerindeki bu devasa yapıların nasıl ayakta durdukları ile ilgili bilgiler verelim.

Bir platformun su üzerinde askıda kalması veya deniz zeminine oturması ile ilgili durum, gemilerin deniz üzerinde kalması ile aynı mantık ve fizik kuralları içerisinde incelenebilir.

Platformların üzerindeki özel araçlar, vinçler ve sondaj ekipmanları geminin suya doğru batmasına yararken, su içerisindeki depolardaki suyun tahliyesi ile platformlar su üzerine basit bir fizik kanunu ile çıkıyorlar. “Suyun kaldırma kuvveti”

Petrol Platformu Çeşitleri ve Tipleri

Platformların deniz içerisindeki sabitlemeleri kullanım amaçlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin sabit sondaj yapması gereken bir platformda sondaj hattının zarar görmemesi ve aynı hat boyunca aşağıya kadar inebilmesi için destek ayaklarının suyun içerisinde, tabana kadar uzaması gerekmektedir.

Petrol Platformu Tipleri Nelerdir?

Petrol Platformu Su Üstünde Nasıl Durur?

İşte su üstü platformlarında en çok karşılaşılan soru da bu oluyor aslında. Yukarıdaki resimden de yola çıkarak bir petrol platformunun su altında kalan yapısını görebilirsiniz.

Görüldüğü üzere bütün platformlar suyun altından karaya sabit değildir. Kule veya direkler ile sabit olmayanların, sağlam birer halat ile yaklaşık olarak bulunduğu mevkiyi kaybetmemek üzere suyun altından, olduğu yere bağlandığı görülmektedir. Tıpkı bir geminin demir atmasını hatta daha ileri seviyesi, karaya dipten bağlandığını görebiliriz.

Bu platformlar aynı zamanda bir DP gemisidir. Dynamic Position ile ilgili detallı bilgilendirme makalesine yine sitemizden ulaşabilirsiniz.

“Petrol Platformu” üzerine 2 yorum

  1. Türkiye’de BOSIET sertifikası alabileceğimiz bir kurum var mıdır? Türkiye sınırlarındaki platformlarda çalışmak için yeterli olan ulusal başka sertifikalar var mıdır?

    Yanıtla

Yorum yapın