Tekne Takip Modülü

Bildiğiniz gibi Türk siciline kayıtlı olup ÖTV’siz Yakıt kullanmak isteyen gemilere tekne takip modülü adı altında bir cihaz takılmaktadır. Bu cihazla beraber geminin gereğinden fazla vergisiz yakıt kullanması ve yakıt kaçakçılığı yapması engellenmesi planlanmıştır. Bu yazımızda da sizlere tekne takip modülü nedir? , tekne takip modülü nereden alınır ve tekne takip modülü arızaları ve çözümleri ile ilgili küçük bilgiler verilecektir. Sizler de merak ettiğiniz konuları yazı sonundaki yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Tekne Takip Modülü Nedir?

Tekne Takip Modülü içerisinde GPS ve GSM sistemini barındıran elektronik bir taşıt takip sistemidir. Tekne Takip Sistemi işlenen verileri Ankara’da bir kontrol merkezinde işlenerek, gerekli indirimli yakıt alımının kontrolünü sağlamak için kullanılmaktadır.

Tekne Takip Sisteminde kullanılacak olan cihazlar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ÖTV’siz yakıt talebinde bulunan tekne ve gemilere ücretsiz olarak verilecektir. Ücretsiz montaj ve 5 yıl boyunca da ücretsiz bakım-onarım karşılığında tekne veya gemi sahibine zimmetleme yolu ile teslim edilmektedir. Çalışma sistemi olarak incelendiğinde genel hatları ile AIS Cihazı ile benzer çalışma prensibine sahiptir.

Tekne Takip Modülü Nasıl Çalışır?

Tekne Takip Modülü çalışma prensibi aslında gayet basit bir mantığa dayanmaktadır.

Tekneye bir adet alıcı verici takip modülü kutusu yerleştirilir. Bu elektronik sistem içerisinde GPS ve GSM modülleri bulunur. Tekne veya geminin makinasının çalışma saati ile beraber yer değiştirmelerini kayıt ederken aynı zamanda GSM aracılığı ile Ankara’daki merkeze verileri iletir. Bu sayede geminin çalıştığı saat ve kat ettiği mesafe kayıtlara geçer.

Tekne Takip Sistemi Nasıl Çalışır
Tekne Takip Modülü Nasıl Çalışır

Gemide mevcut bulunan makinaların gücü ve yakıt tüketimi de sabittir. ÖTV’siz yakıt beyanında farklı bir durum tespit edilirse dikkat çekecektir. Yani örneğin, 1000 mil mesafe yapmış geminin, beyan ve tespit edilen makine gücü ile ihtiyacı olan yakıt 50 ton olsun. Sisteme 50 ton yakıt talebi yapmış olan tekne bu yakıtı 250 mil yaparak talep ediyorsa, burada bir anormallik söz konusu olacak ve gerekli denetlemeler yapılacaktır.

Tekne Takip Modülü Fiyatları

Sistem piyasaya ilk girdiğinde tek firma olduğundan dolayı hem taleplere yetişilemiyordu, hem de fiyatlar çok fazlaydı. Zaman ilerledikçe, yetki alan firma sayısı da arttı. Buna ek olarak benzer sistemlerin karadaki taşıt takip sistemi için de kullanılmaya başlaması da arzları arttırdı. Dolayısı ile hem fiyatlar düştü, hem de çeşit ve servis imkanı arttı.

Sabit bir fiyat verilmemekle beraber genel olarak sistemin ücreti yıllık 3500TL ile 5000TL arasında değişmektedir. Bu fiyat içerisinde 12 aylık GSM operatörü kartı, abonelik ve telsiz ücretleri dahildir.

Tekne Takip Modülü Arızası

Her elektronik sistemde yaşanabileceği gibi bu sistemde de arızalar ile karşılaşılmaktadır. Tekne takip sistemi arızaları genel olarak GSM operatörü sinyal kaybından kaynaklandığı bilinmektedir. O nedenle size verilen kutu içerisinde görünen 2 adet yeşil led’in aralıklı olarak yandığından emin olunmalıdır. Teknede bulunulan süre içerisinde ara ara kontrol etmek önemlidir. Bu sayede ileride meydana gelebilecek olan anlaşmazlıklar önceden tespit edilmiş olabilecektir.

Tekne takip modülü arızası tiplerinden bir tanesi de sisteme enerji gelmemesi ile ilgilidir. Bu durumda genel olarak sistem üzerinde hiç ışık yanmayacak, sistem off konumda kalacaktır. Öncelikle modülün enerji aldığı soket ve hattın kontrol edilmesi önemlidir. Devre üzerinde bir sigorta kutusu var ise sigorta kutusunun kontrol edilip, devreye gelen enerjide kopukluk olup olmadığı incelenmelidir.

Tekne takip modülü üzerinde sadece kırmızı led yanıyor ise, şebeke veya merkezden bir hata olma olasılığından bahsedilebilir. Bu durumda tekne takip sisteminin internet uygulaması üzerinden aktif olup olmadığı incelenmelidir. Web modülünde de sistemin aktif olmadığı veya arıza raporu bulunuyorsa tekne takip modülü tamir eden firmalar ile iletişime geçmek gerekebilir.

Not: Bu aşamada arıza olduğunu düşünüyorsanız, modüle hiçbir müdahalede bulunmadan, güvenlik bandını açmadan, montajı yapan firma veya modül üreticisi firma ile iletişime geçmeniz önemlidir. Bu ekipmanın takibi direk bakanlık tarafından yapıldığından dolayı, sizin müdahale etmeniz halinde zor durumda kalabilirsiniz.

Tekne Takip Modülü Tamir Eden Firmalar

Burada birebir olarak tekne takip sistemi tamir eden firmaların isimlerini açıklamak doğru olmayacaktır. Üretici firmalar kadar, bu alanda uzmanlaşmış elektronik firmaları da bulunmaktadırlar. Sisteme gelen enerji kaynaklı sorunlar bu şekilde rahatlıkla çözülebileceği için, basit elektrik işleri ile sorun çözülebilir.

Eğer firma sahibi olarak tekne takip modülü tamiri yapabiliyorsanız, sizde şirketinizi ve ürünlerinizi burada tanıtabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçmek.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Hazırlanmış Tanıtım Yazınız Var mı?
Firmanız ve ürünleriniz ile ilgili ek bilgilendirmeleri bu alanda yazabilirsiniz.

Yorum yapın