Ülkemiz ve dünya gündemini son zamanlarda takip ediyorsanız Akdeniz’de yapılan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını kesin duymuşsunuzdur. Bölgeye nasıl oluyorsa en yakınında bulunan 2 ülkeden hariç bütün diğer büyük ülkelerin üşüşmüş olması enteresan. Bölgede önemli bir aktör konumunda olan Türkiye’de Fatih ve Yavuz isimli iki adet yerli sondaj gemisi ile bölge kaderini ve ülkemizin kaderini tayin etmek adına çalışmalarına başladı. Bu yazımda sizlere bu iki yerli petrol arama gemileri ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.
Türkiye’nin Yerli Sondaj Gemisi Var mı?
Henüz daha gemi inşaatı ve yerli yatırımlar aşamasında çok çok daha yeni aktör olarak Türkiye’nin birdenbire son derece teknolojik bir gemi yapmış olduğuna inanamayabilirsiniz. Buna istinaden de Türkiye’nin yerli sondaj gemisi var mı diye soranlarınız olacaktır. Sizleri fazla merak içerisinde bırakmadan isterseniz bu gemileri sizlere tanıtayım.
Yerli Sondaj Gemisi Fatih
Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemde alınan gemi, Türkiye için bir ilk konumundadır. Güney Kore’nin Hyundai tersanesi tarafından yapılan gemi ilk olarak 2011 yılında inşaa edildi. Bundan önceki ismi DeepSea Metro 2’dir. Tamamen Türkiye tarafından satın alındıktan sonra gemi içi teknolojik araştırmalarda kullanılacak araştırma ekipmanlarının büyük bir kısmı Türkiye’de revizyon ve montajı yapılarak gemi milli bir statüye büründü. Bu nedenle gemiye yerli ve milli denilmektedir.
Bu tarz petrol arama gemilerinde de belli nesiller kullanılmaktadır ve Fatih sondaj gemisi 6. Nesil bir petrol ve doğalgaz arama gemisidir. Kendi sınıfında bakacak olursak, aynı teknolojiye sahip dünyada sadece 5 adet bulunmaktadır. Bu bilgi bile komşularımızın ve rakiplerimizin neden bölgede bize petrol ve doğalgaz aratmak istemediklerini anlamamıza mantıklı bir açıklama getirecektir.
Fatih Yerli Sondaj Gemisi Teknik Özellikleri Nelerdir?
Bu derece stratejik öneme sahip olan geminin isterseniz beraberce teknik özelliklerini inceleyerek ne gibi faaliyetlerde kullanılabileceğini öğrenelim.
229 Metre Uzunluğunda
Geminin tam boyu 229 metre uzunlukta olup 12200 metrede yüksek basınç altında aktif sondaj yapabilme özelliklerine sahip durumdadır. Gemide ayrıca aktif konumlandırma teknolojisi de bulunmaktadır. Fatih sondaj gemisinde sadece Türk Bilim insanları değil, aynı zamanda alanında uzmanlaşmış bilim insanları da görev alacaklardır. Bu derece stratejik öneme sahip olan gemi için 24 saat boyunca deniz kuvvetlerine ait savaş gemisi koruma sağlamaktadır.
6. Nesil Sondaj Gemisi
Dünyada henüz 5 adet bulunan 6. Nesil sondaj gemisinin 2 adet sondaj kulesi bulunmakta ve her ikisinde de arama ve sondaj faaliyeti sürdürebilmektedir.
Eş Zamanlı Sondaj Kabiliyeti
İki adet sondaj kulesinde eş zamanlı olarak arama ve sondaj faaliyeti sürdürebilmenin sonucunda maliyet ve zaman konusunda çok başarılı bir çalışma sergilemektedir. Ayrıca gemi donanımında su altı zemini gözetleyebilen ve yeri geldiğinde de hidrotermik operasyonları yapabilme kabiliyetine sahip 2 adet uzaktan kumanda edilebilen su altı robotik denizaltı aracı bulunmaktadır.
Hızlı Sondaj Kabiliyeti
Bünyesinde 4 tanesi lojistik faaliyetlerde ve 6 tanesi de operasyonel işlemlerde kullanılmak üzere toplamda 10 adet vinç bulunmakta, bu sayede sondaj operasyonlarında manevra kabiliyetini yüksek tutmaktadır.
210 Personel Çalışıyor
Fatih sondaj gemisinde 2 adet helikopter ve 3 adet destek gemisi ile, gemide bulunan toplam 210 personelin her türlü ihtiyacını karşılamakta ve onlar için gerekli ikmalleri zamanında yapabilmektedir.
Türkiye’nin 2. Yerli Sondaj Gemisi Yavuz
Türkiye, bölgedeki petrol arama faaliyetlerinin öneminden olsa gerek, karadeniz bölgesinde petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için sipariş ettiği 2. sondaj gemisi olan Yavuz’u da Fatih sondaj gemisinin yanına yardıma gönderdi.
Bölgede epey ses getiren bu durum bile petrol arama faaliyetlerinin ne derece önemli olduğunu belgelemiş oldu. Peki Yavuz yerli ve milli sondaj gemimizin teknik özelliklerine de Fatih gemisinde olduğu gibi bakalım mı?
Yavuz Yerli Sondaj Gemisi Teknik Özellikleri Nelerdir?
Teknik olarak Fatih sondaj gemisinin ikizi konumunda olan Yavuz gemisi de son teknolojik gelişmelerle beraber faaliyetlerine başladı.
Boyu 229,6 metre, 36 metre genişlikte,130 metre sondaj kulesi uzunluğuna sahip. Yavuz yaşam alanlarıyla da çalışanlarına son derece ergonomik çalışma ortamları sunmakta.. Geminin içerisinde sinema salonu, spor salonu ve dinlenme odaları ve 4 yataklı mini bir hastane ile sürekli olarak sağlık hizmetlerinde görevlendirilecek tam zamanlı bir doktor bulunmaktadır.
Bu özelliklerine bakıldığı zaman yolcu gemilerinden çok da bir farkı bulunmuyor. Önceki çalışma bölgeleri Tanzanya, Kenya, Malezya, Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. Gemide ‘Dynamic Positioning’ yani deniz ortasında gemiyi sabit tutabilme özelliği olan bir sistem de mevcut. Bu sistemin de etkisi ile 6 metreye kadar olan dalgalarda sondaj sorunsuz devam edebiliyor.
Yerli Sondaj Gemisi Personeli Türk
Yerli ve milli diye boşa söylenilmiyor. Her ne kadar personelin tamamı olmasa da şu ana kadar her iki gemide de 50-50’er personelin Türk personel olduğu, bu sayının tecrübe arttıkça yükseleceği bildirilmektedir.
Mrh ismim levent 13 yildir usta gemici olark gorev yaptim enerji gemilerine nasil girebilirim yardimci olursaniz sevinirim 05342478503