Üniversitelerin denizcilik ile ilgili bölümlerinde okuyan arkadaşların, denizde çalışmak için tamamlamaları gereken en önemli ön şartları şüphesiz ki uzakyol açıkdeniz gemi stajı ayarlamaktır. Bu yazımda sizlere uzakyol eğitimi gemi stajı ayarlama konusunda rehber niteliğinde bir yazı paylaşarak aklınızdaki soruları en aza indirmeyi planlamaktayım.
Açıkdeniz Gemi Stajı İçin Gerekenler
Denizcilik öğrencileri arasında uzun staj olarak da bilinen uzun staj olarak da nitelendirilen bu eğitim için önceden hazır etmeniz gereken bazı belgeler vardır. Bunlar;
- Güncel tarihli liman cüzdanı,
- Vizesi güncel ( ve mümkünse bitmesine 1 yıldan daha fazla süresi olan) pasaport,
- Yakın zamanda çekilmiş fotoğraf ( Adeti belli olmamakla beraber 24 tane yanınızda bulunmalı. Staj ayarlayacağınız şirket sizin için vize başvurusunda bulunabilir ve yabancı ülkelere ait liman cüzdanı çıkarılabilir. Temkinli olmakta yarar var)
- EK-13 olarak da bilinen ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün bir biriminden tedarik edilen sağlık yoklama belgesi,
- Aşı belgesi ( Genellikle sağlık yoklamalarında veya denizcilik şirketlerinde tetanoz aşısı, sarı humma aşısı olunduğuna dair belge istenilebilir)
Açıkdeniz Gemi Stajı için Hazırlıklı Olun!
Günün her an ve saati, bu belgeleri yanınızda taşımanız zaten zor olacaktır. Bunun yerine bu belgelerin üzerlerinde yazan evrak numarası, seri numarası, geçerlilik tarihleri (başlangıç ve bitiş tarihi), sertifika isimleri ve tarihleri gibi kilit öneme sahip olan verileri ister bir not defterine not edin, veya bu belgelerin fotoğraflarını telefonunuza çekip arşivleyin.
Bir görüşme esnasında veya anlık bir başvuru yapma durumunda buradaki bilgiler gerekeceğinden elinize geçen anlık fırsatı değerlendirmiş olursunuz.
Açıkdeniz Staj Yeri Belirleme
Uzun Açık deniz Staj yeri belirlemek için farklı metodlar bulunuyor. Bunlardan en güzeli ve etkili olanı bizzat denizcilik şirketlerine gidip yüzyüze görüşmek olacaktır. Bunu da kolaylaştırmak için bilinen en eski metod olan tavsiye alma yolunu seçerseniz işiniz kolaylaşacaktır.
Aslında sitemizde Gemi Stajı Ayarlamak konusunda bir yazımız var ve bu yazı başından sonuna kadar gemi stajı nasıl ayarlanır konularında güzel bir rehber oldu. Öncelikle buradaki taktiklerden başlamanızı öneriyorum.
Uzun gemi stajı konusundaki tavsiye konusu ise şöyle oluyor. Sizinle aynı okuldan mezun üst döneminizden veya mezun bir tanıdığınızdan denizcilik şirket bilgileri konusunda tavsiyelerini, çalışılacak gemi tipleri ve şirketlerin detaylarını öğrenebilirsiniz.
Eğer liman cüzdanı veya sertifika için dışarıdan bir kursa gittiyseniz de oradaki arkadaşlarınızın fikirlerini ve kurs yerinin önerilerini dinlemenizde yarar vardır. Ama şuna da dikkat edin. Bazı denizcilik kursları piyasada simsar adı verilen kişilerle çalışmakta veya kendileri simsarlık yapmaktadırlar.
Bu kişiler, denizcilik şirketlerine gönderdikleri kişiler dolayısı ile şirketlerden para almaktadırlar ve bu nedenle denizcilik şirketinin kalitesi ve tecrübesini dikkate almadan sizi gemiye göndermeye de çalışabilirler. Size bir şirket ismi verdiklerinde bodoslama olarak orası ile anlaşma yoluna gitmeden önce, o şirketi araştırmanızı öneririm.
Denizcilik Şirketlerine Açıkdeniz Gemi Stajı Başvurusu
Uzakyol Açıkdeniz Gemi Stajı için ziyaret edilecek şirketler de belirlendi. Şimdi başvuru yapma aşamasına gelindi. Belirlediğiniz firmalar ile görüşmeden önce telefonla rabdevu almanız, sizin ciddiyetinizi göstereceğinden dolayı, veya şirkete gittiğinizde personel müdürü veya sorumlusunun başka bir toplantısı olma durumunda görüşememe ihtimaline karşı önlem olacaktır. Gideceğiniz rotayı ve her şirkette ortalama 45dk ila 1 saat arasında görüşme yapacağınızı öngörerek staj görüşmesi ayarlamasını yaparsınız. Benim önerim öğleden önce 2, öğleden sonra 2 şirket ile görüşmenizden yana olur.
Açıkdeniz Gemi Stajı Başvurusu Ne Zaman Yapılmalı?
Gemi stajı başvurusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da uzun açıkdeniz eğitimi stajına başvuruların zamanı olacaktır. Bir çok denizcilik fakültesi öğrencileri, uzun stajlarına 3. Sınıf 2. Döneminde, aynı zamanda çıkacağından dolayı o dönem gemilerde stajyer bolluğu yaşanmaktadır. Kontenjanı kısıtlı olan stajyer kadrosunda yer bulabilmek için de gemi staj başvurusunu ne kadar erken yaparsanız sizin o kadar avantajınıza olacaktır.
Gemi staj başvuruları konusunda daha gerçekçi bir yaklaşımda bulunmak gerekirse, normal şartlarda 3. Sınıfın 2. Dönemi şubat yada mart aylarında başlamaktadır. Çoğu kişi de kendilerini bu tarihlere göre ayarlayıp görüşme yapmaktadırlar.
Eylül ayında açılan okul döneminde çoğu kişiler sürenin daha var olduğunu düşünerek başvuru yapmayı düşünmezler. Bu nedenle bana göre uzun gemi stajı için en uygun tarihler ekim, kasım aylarıdır. Bundan sonraki her geçen gün, staj bulma konusunda sıkıntıların yaşanması muhtemeldir. Uzakyol Açık Deniz Eğitim Stajı ile ilgili hazırladığım bu yazı, umarım gemi stajına çıkmaya hazırlanan arkadaşlara kolaylık sağlamıştır. Aklınıza takılan başka konular var ise, konu altında bulunan yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.