Amatör Denizci Belgesi (ADB)

Her taşıt için, her yetenek için ona özel eğitimlerin alındığının belgelenmesi gerekmektedir. Aynı durum hobi amaçlı, balıkçılık için, gezi için kullanılacak tekneler için de geçerlidir. Bu araçları kullanabilmek için Amatör Denizci Belgesi (ADB) gerekmektedir. Yazımın devamında bu belge ne amaçla kullanılır ve maliyeti ne kadardır gibi sorularınıza da yanıt bulabileceksiniz.

Amatör Denizci Belgesi ADB Nedir?

Aşağıdaki özelliklere sahip olan teknelerin kullanımlarını takip altına almak, yeterli donanım ve eğitime sahip kişiler tarafından güvenli ve emniyetli biçimde seyir işlemlerini tamamlayabilecek kişilere verilen ehliyetlerdir.

Bir kişinin alacağı bu belge ile şu özelliklerdeki tekneler sorunsuz şekilde kullanılabilir;

  • Boyu 2,5 metreden az 24 metreden büyük olmayan tekne,
  • Ticari bir faaliyete dönük olmaksızın hobi, eğlence, su sporları amacı ile kullanılan bir tekne,
  • Mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan derneklerin olan tekne,
  • Bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneler

Amatör Denizci Belgesi Nasıl Alınır?

Kendi teknenizi veya tatilde kendiniz için kiralamış olduğunuz tekneleri, herhangi bir denetleme esnasında sorunsuz şekilde kullanabilmek için gerekli olan bu belgeyi almak için aşağıdaki aşamalar takip edilir.

Bakanlığın Amatör Denizcilik Eğitim Sistemine Kayıt olun. Bu sistem üzerinde amatör denizci eğitimleri ve bununla ilgili 24 adet ders ve bu dersleri pekiştirmek için bir sınav bulunmakta. Tüm bu kursu tamamlamanız gerekmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ait olan Amatör Denizci Eğitim Sistemi sitesine gitmek için tıklayın!

Amatör Denizci Belgesi Nedir?

Amatör Denizci Eğitim sistemin ana sayfası yukarıda görüldüğü gibidir. Gerekli teorik ve videolu derslerin eksiksiz şekilde tamamlanmasının ardından, sistem sizlere sertifika benzeri bir kurs tamamlama belgesi verecek. Bu belgeyi bastırıp yanınızda bulundurmanız önemli çünkü belge numarası ile sınav giriş belgenizi düzenleyecek.

Amatör Denizci Belgesi Sertifika örneği

Eğitim ve sınav giriş bilgileri konusunda evraklar hazırlandıktan sonra amatör denizci sağlık raporu alma işi kalıyor. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından ve prosedürü bilen hekimler tarafından göz ve kulak muayenesi neticesinde amatör denizci sağlık raporu alınmalıdır. Verilecek raporda “Amatör Denizci Belgesi Alabilir” ibaresinin yer alması önemlidir. Ortalama olarak Amatör Denizci Sağlık Raporu Ücreti 75TL-150TL arasındadır.

Amatör Denizci Sağlık Raporunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da bu raporun 4 ay geçerlilik süresinin olduğudur. Bu raporu aldıktan sonra 4 aylık süre içerisinde amatör denizci belgenizi alamazsanız, rapor geçersiz sayılıyor.

Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra, sınava girmek için en önemli etken olan sınav harcının sisteme yatırılıp dekontunun alınması gerekmektedir. Ödemenin yapılabilmesi için sınav için bir C Kodu oluşturulup, çıkan bedelini anlaşmalı olan bankaya yatırıp dekontu almanız gerekmektedir.

Ödemeler sayfasında yapacağınız işlemleri kısaca anlatmak gerekirse, sınav ücretini yatırmak için gerekli borçlandırmayı yapabilmek için öncelikle odemeler.udhb.gov.tr sitesine giriş yapacaksınız. Sol taraftaki menüdenDeniz ve İçsular Genel Müdürlüğü menüsüne tıkladığınızda açılacak ola “Sınav ve Sınav İtiraz Harçları” sekmesine tıklayacaksınız. Buradan çıkan sınavlardan da Amatör Denizci Sınav Harcı seçeneğini seçerek, kendinizi bu sınav için borçlandırmış olacaksınız.

Buradan da elde edilen belgeler ile beraber, Gemi Adamları Sınav Sistemi online portalına üye olup gereki sınav için istenen belgeleri sisteme yüklemek gerekmektedir.

Amatör Denizci Belgesi İçin Gereken Evraklar

Yukarıda dadetaylarını anlattığımız her adımdan temin edilen belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Sınav Katılım Belgesi
  • Amatör Denizci Sağlık Raporu
  • Sınav Harcı Dekontu

Eğer gerekli olan evrakları sisteme sorunsuz olarak yüklerseniz, bu sefer sınav salonu ve sınav seansı için uygun salondan seçim yapmanız istenilecek ve belirlediğiniz tarih ve saatte, belirlenen sınav salonunda olmanız gerekecektir. Bu işlemlerle beraber başvuru sürecinizi tamamlamış oluyorsunuz.

Amatör Denizci Belgesi Maliyeti Ne Kadar?

Yukarıda anlattığımız işlemler gördüğünüz üzere tamamen sizin yaptığınız, herhangi birisini araya sokmadan halledebileceğiniz işlemler.

Yukarıda anlatılanlara ek olarak girdiğiniz sınavda başarılı olmanız durumunda amatör denizci belgesi kart ücreti olan 32TL’yi de yatırarak hemen Liman Başkanlığından kartınızı alabilirsiniz. İsterseniz gelin en başından bu noktaya kadar yapılan masrafları listeleyelim;

*Amatör Denizci Sağlık Raporu : 100TL (Ortalama)
*Amatör Denizci Belgesi Sınav Harç Ücreti : 75TL (Ziraat Bankası)
*Amatör Denizci Belgesi Ehliyet Kart Ücreti : 32TL (Halk Bankası)
*Ulaşım ve konaklama giderleri

Gördüğünüz gibi amatör denizci belgesi maliyeti 250TL gibi bir ücrete alınabiliyor.

Yapılacak olan belge sınavında sorulan 50 sorudan 30 tanesini doğru olarak cevaplamak, yani 60 puan almak, amatör denizci belgesi almak için yeterli olabiliyor.

Umarım yazımız faydalı olmuştur.

“Amatör Denizci Belgesi (ADB)” üzerine bir yorum

Yorum yapın