Gemi Stajyeri Nasıl Davranmalıdır?

Gemi stajına çıkacak birçok arkadaş gemi stajyeri nasıl davranmalıdır konusunda çok endişeliler. Malum. Üniversitelerde ne kadar bu konu üst sınıflar tarafından anlatılsa da sonuçta kimse gerçekten gemiye gidip bir kaptan ile tanışmamıştır. Mesela bir gemi stajyerinin merak ettiği sorular, gemiye ne zaman gidilir, gemide nasıl hitap edilir, nasıl konuşulur veya nerede oturulur gibi sorular sorulabilir. Bu yazımızda size bunlar hakkında bilgiler sunacağım.

Gemi Stajyeri Gemide Nasıl Davranmalıdır?

Gemi stajına çıkmak bir çok denizcilik öğrencisi için korkutucu bir tecrübedir. Ama bir o kadar da önemli ve eğiticidir. Bu gemi stajının başarılı ve eğlenceli olması tabiki de stajyere bağlıdır. Eğer ki gemi stajyeri nasıl oturup kalkacağını bilir, nerede nasıl ve kiminle konuşacağını bilirse kesinlikle bir sıkıntı yaşamayacak, aksine herkes ona yardımcı olmaya çalışacaktır.

Gelelim şimdi gemi stajının püf noktalarına;

Gemiye Katılış ve Kendini Tanıtma

Gemiye Katılış

Genellikle şirketler sizi kafile ile veya yanınızda başka birisi de katılacağı zaman gemiye gönderir. Bu nedenle siz gemiye ulaşana kadar onunla beraber olursunuz. Genellikle de gemi kalkarken değil de geminin yanaşmasından kısa süre sonra gemiye katılınır.

Gemiye Binince Yapılacaklar

Eğer siz tek başınıza Türkiye limanlarından birisinden gemiye katılacaksanız, bir acente numarası size verilmedi ve sadece gemi telefon numarası verildiyse gemi kalkış saatini beklemeyin. Gemi yanaşır yanaşmaz gemiye katılmaya bakın.  Tüm evraklarınızın yanınızda eksiksiz olmasına da dikkat edin.

Gemi Yetkililerine Kendini Tanıtma

Siz bir zabit adayı olarak gemiye çıkar çıkmaz lumbarağzındaki vardiyacı personele kendinizi tanıtarak kargo kontrol odasının yerinin gösterilmesini söyleyin. “Ben yeni makine/güverte stajyeriyim. Kargo kontrolü bana gösterir misin?” diyerek, kendinizi kısaca tanıtıp kargo kontroldeki vardiya zabitine veya gemi 2. kaptanına ulaşın. Kargo kontrolde de aynı şekilde kendinizi tanıtarak evraklarınızı yetkiliye teslim edersiniz.

Stajyer Olarak Kendinizi Tanıtın

Zaten bölümünüze göre ( makine/güverte) yetkili kişiye haber edilecektir. Makine stajyeri iseniz 2. mühendis veya 3. mühendise haber verilip onların oraya gelmesi sağlanır ve sizin hangi kamarada kalacağınız belirlenir.
Not: Kamaranıza valizlerini götürür götürmez aksi söylenmedikçe iş kıyafetlerinizi giyip hemen görev yerinize inmeniz önemlidir. Çünkü amirleriniz gemi stajyeri nasıl davranmalıdır konusunu bildiğinizi varsayarak izlenimlerde bulunacaklardır. Turist gibi hemen istirahate çekilmeniz sizin dezavantajınıza olacaktır.

Gemide Ortak Alanların Kullanımı

Gemide Tanışma ve Konuşma

Sonuçta gemi kaptanı ve baş mühendisi ile de tanışacaksınız. Bir kere ortak salonlarda, televizyon karşılarında baş köşelere oturmayın. Kıyıda kenarda kalın. Hatta sizin ile ilgilenen zabitlerden ilk gün nerede nasıl oturulacağı konusunda da bilgileri isteyin. Salona birisi geldiğinde ( baş mühendis veya kaptan ) kibarca ayağa kalkıp kendinizi tanıtın ve gereksiz espri, samimiyetten de uzak durun. Bir şey sorulmadan cevap vermeyin.

Gemide Yemek Saati ve Yemek Salonu

Gemide her şeyde olduğu gibi yemek yemenin de belirli saatleri vardır. Gemide yemek saatleri ; Kahvaltı:  07:00 – 08:30
Öğle Yemeği : 11:30-13:00
Akşam Yemeği: 17:30- 19:00  saatleri arasındadır.

Genellikle hep beraber yemek yenilmesi beklenilir. Hastalık, vardiya vb gibi durumlar haricinde gemide tüm zabit ve personelin aynı anda salonlarda yemek yemesi, genel olarak önemli ve bağlılığı gösteren dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Gemide Sosyal Yaşam

Salonlarda Zaman Geçirme

Gemilerde stajyerler göz önünde olan kişilerdir. Herkes stajyerleri sever, takılır, espri yapar. Buna alışkın olmalı ve bazı şeylere aldırış etmemeniz gerekmektedir. Bir husus konusunda rahatsız olduğunuzu belli ederseniz emin olun ki herkes o konuda sürekli olarak üzerinize gelecektir.

Saygısızlık etmeyin hiçbir zaman. Eğer salon telefonu çalıyorsa, genelde o salonda rütbe olarak en küçük olan telefonu cevaplar ve ilgili kişiye mesajı iletir.
Her ne kadar size özel bir kamaranız olsa da ortak alanlarda herkesle beraber vakit geçirmeniz beklenir.

Limanlarda Dışarı Çıkma

Gemilerde dışarı çıkma konusu da izine bağlıdır. Makinacıların amiri 2. Mühendis, Güverte bölümü amiri de 2. Kaptandır bu konuda. Tabi bir stajyer olarak limana çıkma istediğinizi öncelikle sizin bir üstünüz olan 3. kaptan/3. mühendise bildirmeniz gerekir. Belki de onun yapacağı bir işte yardımınıza ihtiyacı olacaktır. Ondan gizli olarak isteyeceğiniz izin ters etki yapabilir. Her limanda da dışarı çıkılmaz.

Stajyer Olarak Limanda Gezmek

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eğer staja çıkmadan önce yapılacaklar konusunda aklınıza bir konu takılırsa yorum kısmından bize yazarak ulaşın. En kısa zamanda size konu ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

Gemi stajyeri nasıl davranmalıdır konusunu aştığımızı düşünüyorum. Eğer bunlardan önce nasıl gemi stajı bulabilirim diye kendine soruyorsan Gemi Stajı Ayarlamak konulu yazımı okuyarak bilgi edinebilir, diğer stajyerler arasından sıyrılabilirsin… Bol şanslar.

Yorum yapın