Gemide Çalışma Hayatı

Gemide çalışma hayatı konusuna benzer sitemde birkaç makale bulunuyor. Bu yazımda da gemiye ilk defa gidecek birisi nasıl davranır veya gemide ortam nasıldır sorularının cevaplarını vermeye çalışacağım. Her durum kendi özelinde değişkenlik gösterebilse bile, bu yazı sonucunda en azından aklınızda bir fikir oluşabilir. İyi okumalar..

Gemide Çalışma Hayatı Hakkında

Gemide çalışma konusu geçince genel olarak insanların akıllarına gemide ne iş yapılır veya gemide çalışma imkanı ile ilgili sorular gelebilmekte. Zaten linklerini de paylaştım. Orada her konunun özelinde meraklı olduğunuz konular hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Benim sizlere burada asıl anlatmak istediğim konu, koskoca gemide bir gün nasıl geçer? Öyle ya. Seyire başladınız. Uçsuz bucaksız denizin ortasında tek başına yol alan bir gemi. Bir gün işleri bitir, hadi 3 günde bitir. Ya sonrası.

Gemide Günlük Plan

Gemide bir gün içerisinde hangi saatlerde ne yapılır, gelin beraber inceleyelim. Tabi bunu incelerken de şunu aklınızdan lütfen çıkarmayın. Burada paylaşacağım saatler, gemideki genel uygulanan saatlerdir. Her gemide aynen uygulanmasa bile tahminimce %90 oranında bu saatlere riayet edilmektedir. Ayrıca her kadronun ve pozisyonun da bu saatler dışında görevleri ve olağanüstü durumlarının olduğunu bilmek gerekir.

Gemide Gün Başlıyor

Yaşamın her alanında olduğu gibi gemide de insanların çoğunun bir gün başlangıcı bulunmaktadır. Gemide bu zaman saat 07:00-08:30 arasındaki kahvaltı ile başlar. Yani gemilerde kahvaltı başlangıç saati 07:00’dır. Mesainiz ve vardiyanızın durumuna göre kahvaltıya inilip güne merhaba diyebilirsiniz.

Gemide Mesai Başlangıcı

Güne iyi bir kahvaltı ile başladık. Şimdi de artık gemideki asıl görevlerimize odaklanalım. Son teknolojiye uygun insansız makine dairesine ( unmanned ship) sahip olan gemilerde ve meydan işlerinde işe başlama saati 08:00’dır.

Gemide Yapılan İşler

Birim amirleri, personelden sorumlu reislere günlük iş planı ve yapılacak işler ile ilgili 08:00-08:30 arasında küçük bir bilgilendirmede bulunur ve o andan itibaren görevli tüm personel, sorumlulukları ile ilgili işleri yerine getirmeye başlar.

Küçük Bir Mola

Her kurumda olduğu gibi gemilerde de çay molası bulunuyor. 10:00-10:30 arası personelin dinlenip çay içmesi için ayrılmış küçük bir moladır.

Gemide Öğle Yemeği

Gemide öğle yemeği genel olarak saat 11:30-13:00 arasında olur. Neden 12:00’da başlamaz? Çünkü 12:00-16:00 arasında vardiya alacak personel olabilir. Onları vardiyaya yetiştirmek için yarım saat kadar erken öğle yemeği başlar ki, onlar da yemeklerini yesinler.

Gemide Kuru Fasulye Yemeği

Gemide öğle yemeği menüsünde neler olur peki? Bu çok çeşitli olabiliyor. Gemideki aşçıbaşının vizyonuna ve 2. kaptanın isteklerine bağlı olarak değişiyor. Ama genelde etli sebze yemekleri gemilerdeki öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezleri oluyor. Unutulmaması gereken bir de öğle yemeği adeti var. Türk gemilerinde pazar günü kuru fasulye ve pilav menülerin değişmezi olmuş durumda.

İkinci Kısa Mola

Öğleden önce olduğu gibi öğleden sonra da saat 15:00-15:30 arasında bir çay molası bulunuyor. Genellikle günlük işlerin son tarafına doğru olduğundan dolayı bu artık finale yaklaşma olarak da görülebilir.

Mesai Biter

Saatler 17:00’ı gösterdiğinde ve eğer planlanmamış bir aksama olmamışsa, gemilerde mesai saat 17:00 itibarı ile biter. Bu saatten sonra personel akşam yemeği saatine kadar temizlenme ve biraz dinlenme fırsatı bulur.

Gemide Akşam Yemeği

Gün içerisinde ağır şekilde çalışmış bir gemi adamı için gemide akşam yemeği ödül olabilir. Hele bir de aşçıbaşının el becerisi güçlü ise demeyin keyfine. Gemilerde akşam yemeği menüsü olarak genellikle protein ağırlıklı et, tavuk veya balık gibi yiyecekler ana yemek olarak sunulmaktadır. Bunun yanında çorba salata ve tatlı veya meyve de vazgeçilmezlerden oluyor.

Gemide Akşam Yemeği

Genellikle 18:00’da başlayan akşam yemeği, vardiya değişimleri ve biraz da keyif için 19:30’a kadar uzayabiliyor.

“Gemide Çalışma Hayatı” üzerine bir yorum

Yorum yapın