Nesting Nedir?

Özellikle gemi inşaatı sektörü içerisinde olanlar için nesting nedir sorusu, işin alfabesi nedir demek ile aynı anlama gelmektedir. Bildiğiniz gibi gemiler sadece büyük sac plakalardan oluşmuyor. Bunların kaynak bağlantısını yapmak üzere görünmeyen binlerce küçük parça da var. Peki bunlar sizce nasıl üretiliyor? Gelin tüm detayları ile inceleyelim.

Nesting Nedir? Tanımı

Bir geminin tersanede saclarının yerleşiminden geminin teslim anına kadar geçirdiği uzun bir hayat hikayesi bulunuyor. Plan proje, satın alma, dizayn, üretim, kalite gibi bazı departmanlarda uzunca bir yolculuk süreci bulunuyor. Bunu zaten size daha önce de Gemi Mühendisliği konulu yazımda detaylandırmıştım.

Gemi İnşaatı Nesting Örneği

Nesting nedir diye soranlar için kısaca tanımlamak gerekirse, geminin inşaatı için kullanılan braket, döşek, tülani, perde, dış kaplama sacları gibi gemi yapı elemanlarının kesimi için standart sac ölçülerinde hazırlanan CAD ortamında hazırlanan teknik resime verilen isimdir.

Peki nesting neden hazırlanır acaba? Düşünsenize, koskoca gemideki küçücük parçaları CAD programlarına belirli şekilde, sıklıklarda işliyorsunuz ve bu küçük parçaların eksik olmaması gerekiyor. Yoksa üretim aksayacak. İnsanlar bu zahmete neden girsinler ki? Buna çok güzel ve mantıklı bir cevap geliyor.

Nesting, gemi yapı elemanlarının minimum fire ile kesilmesi için yapılıyor. Sonuçta hazırlanacak olan o küçük parçalar, kocaman sac plakaları içerisinden kesilerek alınıyor. Siz o sac parçasında ne kadar az fire verirseniz elinizdeki malzemeyi o derecede verimli kullanmış oluyorsunuz kısacası.

Nesting Nasıl Yapılır?

Nesting işleminin ne demek olduğunu ve amacını öğrenmiş olduk. Şimdiki çözmemiz gereken konu nesting nasıl hazırlanır konusu sanırım. Bunun için de uyulması gereken bazı kurallar var. Genel olarak bu kurallar çerçevesinde kaldığınız sürece, çok rahat şekilde nesting hazırlayabilirsiniz.

  • Nesting yapılmadan önce, kesilecek parçalar öncelikle kalınlıklarına göre gruplara ayrılmalıdır. Çünkü parça kalınlıklarına göre nestingi hazırlanacak sac kalınlıkları da değişmektedir.
  • Parçaların saca dizilirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, yapı elemanlarının üst üste gelmemesi gerektiğidir.
  • Parçalar saca dizilirken sacın içerisinde ve her parça arasında minimum 10mm mesafe bırakılmalıdır. Çünkü sacın kesileceği kesici aletin de belirli bir hassasiyeti ve malzemenin deformasyonu olabileceği hesap edilmelidir.
  • Kesim makinesinden bahsetmişken, verimli ve kaliteli parçalar alabilmek için, nesting hazırlanırken kesim yapacak makinenin standartlarının da bilinip, uygulanacak şirket ve dizayn standartlarına uyumlu olması gerekmektedir.
Nesting Nasıl Hazırlanır?

Nesting Hangi Programlar ile Hazırlanır?

Sizlere sitemizde daha önce Gemi Tasarım ve Dizayn Programları konulu bir yazı hazırlamıştım. Orada genel anlamda dizayn için kullanılabilecek programları anlatmıştım. Nesting de dizayn aşamasında yapılan bir işlem olduğundan benzer programlar kullanılabilir ama daha farklı modüllerle tabiki de.

Bununla beraber teknolojinin ilerlemesi ile beraber mühenislik teknolojilerinde de gelişmeler yaşandı. Bu sayede nesting hazırlama işlemleri sizin yerinize bilgisayar programları otomatik olarak yapabilmektedir. Veya tüm kontrolü makinelere bırakmak istemeyip, insan gücünün hala üst seviyede olduğunu düşünenler için bu işlem manuel olarak da yapılabilmektedir.

Otomatik Nesting Hazırlama Prrogramları

MyNesting

MyNesting, kesim için farklı parçaları yuvalamak için DXF dosyaları ile çalışmanıza izin veren profesyonel bir programdır. Program, parçaları DXF veya CSV dosyalarından içe aktarmanıza olanak tanıyan basit bir arayüze sahiptir.

Program, birden fazla parçayı içe aktarabilir ve iç içe yerleştirmeden önce parçalara dönüştürülebilen yeni sayfalar oluşturmanıza olanak tanır.

RhinoNest

RhinoNest , çoklu paneller, gerçek veya dikdörtgen şekiller, nesnelerin öncelikleri, özgürlük ve daha fazlası gibi maksimum azaltma için sınırsız seçeneklerle her tür geometri optimizasyonuna izin verir!3B nesnelerdeki dilimleri etkinleştirir. RhinoNest, Windows için Rhinoceros® NURBS modellemesi için yeni yerleştirme eklentisidir.

ProNest

ProNest, gelişmiş mekanik kesim için tasarlanmış endüstri lideri bir CAD / CAM iç içe yerleştirme yazılımdır. Plazma, lazer, su jeti ve oksi yakıt da dahil olmak üzere tüm profil kesim ihtiyaçlarınız için tek bir çözüm sunar. ProNest, fabrikatörlerin ve üreticilerin malzeme tasarruflarını artırmalarına, verimliliği artırmalarına, işletme maliyetlerini düşürmelerine ve en üst düzeyde kesme uzmanlığı sunarak parça kalitesini geliştirmelerine yardımcı olur.

NESTIX

CNC kesim için nümerik kontrollü saç kesim makineleri için kod çıkaran bir yazılımdır.

Bize bu yazıyı hazırlayarak bilgilerini paylaşan Gemi İnşaatı ve Makineleri Mühendisi Sayın Mehmet Yaşar ARAS’a teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu konu veya gemi inşaatında dizayn konusunda merak ettiğiniz konuları kendisi sizler için sitemiz aracılığı ile cevaplandıracaktır.

Yorum yapın