Ücretsiz Makine Dairesi Simülasyonu

Ücretsiz Makine Dairesi Simülasyonu konulu yazımda, Dr. Stefan Kluj tarafından geliştirilen, birebir olmasa da makine dairesi çalışma mantığını sizlere öğretecek bir program paylaşacağım. Bu sayede otomasyon sistem ile yönetilen “unman” dediğimiz gemilerde yapılana benzer bir işletme mantığını, bilgisayar konforunda yaşayabileceksiniz.

Ücretsiz Makine Dairesi Simülasyonu Nedir?

Bu simülasyon eğitim programını bilgisayarınıza kurarak, bir geminin makine dairesini simule etme şansınız bulunmaktadır. Programın orijinal ismi Virtual Engine Room olarak karşımıza çıkıyor. Programın burada sizler ile paylaşacağım versiyonunda, öğrenciler için ücretsiz bir sürümü bulunmakta.Yazının devamında da program kurulum talimatları ve linkini bulabilirsiniz.

Gemi Makine Simülasyonu Kurulumu

Ücretsiz makine dairesi simülatörünün kurulabilmesi için aşağıdaki yönergeleri takip etmeniz yeterlidir.

  • Öncelikle simülatör programının eğitim amacı ile kullanılan ücretsiz öğrenci sürümünün indirilmesi gerekmektedir. İsterseniz programcının kendi web sitesinden, isterseniz de ücretsiz gemi makine dairesi simülasyon programını indir bağlantısına tıklayarak indirebilirsiniz.
  • Dosyaları sıkıştırılmış konumdan çıkartıp bilgisayara kopyalayın
  • Program kurulum işlemini tamamlamak için VER_FREE yazan dosyayı çalıştırın. Bunu yaptığınızda aşağıdaki gibi bir Kayıt penceresi açılacaktır.
Makine Simülatörü Kayıt Ekranı

User yanında yazan kodu kopyalayıp alttaki register butonuna basarak açılan sayfada gerekli olan bilgileri doldurun. Gerekli olan bilgiler sizin mail adresiniz ve user yanında yazan code bölümüdür. Onayladıktan sonra programın Free Licence ücretsiz kullanım hakkını aldığınıza dair bir mesaj gelecek. Artık tamamen size ait olan geminizi farklı senaryolarla çalıştırabilirsiniz.

Virtual Engine Room Nasıl Kullanılır?

Aslında bu simülasyon, lisans sürecinde üniversitede alınan simülasyonun aynısı. Toplamda 3 adet senaryosu bulunuyor. Bunlar;

  • Dead Ship
  • Ready to Start
  • Full Ahead at Sea

Tamamen sizin mesleki becerinize bağlı olarak geminizi işletebilir veya eksikliklerinizi gidermek için pratik yapabilirsiniz. Merak ettiğiniz konuları da bu simülasyon üzerinden giderme imkanınız bulunuyor. Ben kendim denediğimde, epey bir paslandığımı, veya alışkın olduğumuz gemilerden başkasına geçişte zorlandığımı gördüm.

Ama bundan da çekinmenize gerek yok. Program içerisinde bazı yardımcı bilgiler de bulunuyor. Step by Step bölümü ve instruction bölümü ile adım adım ilerleyerek pratik yapma imkanınız da bulunuyor.

Ücretsiz Virtual Engine Room
ÜcretsizGemi Simülatörü
Ücretsiz Makine Dairesi Simülatörü İndir
Gemi simülatörü nasıl oynanır
Ücretsiz simülatör Alarmları

Ücretsiz Makine Dairesi Simülasyonu Hakkındaki Görüşlerim

Program yazılış tarihine bakacak olursanız bundan yaklaşık 13-14 yıl kadar öncesine dayanıyor. O zamanlarda buna benzer bir program yapıp, bunu da öğrenciler için ücretsiz olarak kullanıma açmak öncelikle taktir gerektiriyor.

Düşünce tarzı olarak virtual engine room programı gerçekten çok faydalı. Hiç birşey bilmeyen birisi, sadece arayüze baksa bile, makine dairesinde veya kontrol odasında ne gibi sistemlerle karşılaşacağını bilecek duruma gelebilir.

Bunun yanında programın kullanımında 3 ayrı senaryo olması, adım adım bu senaryolardan gemiyi işler hale nasıl getirileceğini bildiren talimatların olması da, Dr. Kluj’un amacının, ücretsiz makine dairesi simülasyonu ile insanlara birşeyler katmak istediğinin bir belgesi niteliğindedir.

Görsel olarak çok daha mükemmel olabilecek bir grafik tasarımının olduğunu belirtmek gerekir. Ses yönetimi de sizi gemide gibi hissetmenizi sağlamıyor. Bazı sesler vermiş olsa da sonuçta ücretsiz bir programda da bunları beklemek lüks olurdu. İnternetten yaptığım araştırmalarda, çok daha gerçekçi mükemmel resimler gördüm bu program ile ilgili. Sanırım parayı bastıranlar için göz zevkine hitap eden grafik çalışmaları yapılmış.

Bir sonraki aşamaları, bu programın, sanal gerçeklik ile birleştirilip, denizcilik eğitimi gören öğrenciler için tam bir gemi makine dairesi ortamını yaşatmak olabilir ve böyle çok daha faydalı bir modül olacağına inanıyorum. Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojisinin özellikle denizcilik şirketlerinin köprüüstünde kullandığını biliyoruz. Bununla ilgili yazıma Gemilerde Arttırılmış Gerçeklik bağlantısından da ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın