Yeni Gemi Yakıtı VLSF

IMO tarafından yayınlanan en son standartlara göre artık ülkemizde de Yeni Gemi Yakıtı VLSF dağıtımına başlandı. 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek olan uygulama neticesinde düşük sülfürlü yakıtlarda da bir değişim ve talep düzenlemeleri yapılacak. İsterseniz yazının devamında bu yeni gemi yakıtı VLSF ile ilgili bilgileri paylaşarak konuya aşina olalım.

Gemi Yakıtı VLSF Nedir?

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi IMO 2020 yılı başında yürürlüğe girecek olan düşük sülfürlü yakıtlar konusunda daha önceden bilgilendirmeleri ve detayları paylaşmıştı. MEPC (Marine Environment Ptotecrion Comittee)’de alınan karar gereği, dünya üzerinde gemilerde kullanılmasına izin verilecek yakıtların özellikleri belirlenmişti.

1 Ocak 2020 tarihine kadar gemiler belirli koruma bölgelerinde sülfür oranı %3,5’a kadar olan yakıtlara izin vermekteydi. Bu süreden itibaren bu oran binde 5 seviyesine çekildi.

Gemilerde kullanılması istenilen bu yeni nesil denizcilik yakıtı kısaltması VLSF olarak sektörde duyulmaya başlandı. Açılımı Very Low Sulphure Fuel-Oil yani çok düşük sülfürlü fuel oil olarak terminolojideki yerini almış bulunmakta.

Gemi Yakıtı VLSF Özellikleri

Denizcilik sektöründe kullanılması 1 Ocak 2020’de zorunlu olacak olan düşük sülfürlü yakıtın en belirgin özelliği, içerisinde bulunan sülfür oranının %0,5 seviyesine inmesi olarak belirtiliyor. Zaten bu regülasyonun ana kuralını da bu madde oluşturuyor.

Yakıt içerisindeki sülfür oranının düşürülmesi, öncelikle sülfür kaynaklı olan asidin oluşmasını önleyerek bu alanda çevresel bir koruma görevi üstlenmektedir. Özel koruma alanlarında uyulması gereken bazı kurallar var. Bunların neredeyse tamamı gemiden kaynaklı egzost gazı emisyonlarının düşürülmesine yöneliktir.

Yeni Denizcilik Yakıtı VLSF Özellikleri

Gemilerin, egzost gazları ile çevreyi kirletmelerinin kök nedeni gemi yakıtları içerisinde bulunan sülfür oranıdır. Bu oran düşürülürse, bacalardan çıkan sülfür oranı da düşecektir. Bu konuda alınacak bir ikinci yöntem de sülfür oranı yüksek yakıtlardan çıkan egzost gazının temizlenmesi yöntemidir. Bununla ilgili detaylı bilgiye, daha önce yazmış olduğum Egzost Gazı Temizleme Sistemi başlıklı yazıdan da ulaşabilirsiniz.

Gemi Yakıtı VLSF Petrol Ofisinde

Her yeni kural ile beraber, armatörlerin ilk düşündükleri şey maliyet oluyor. Haksız da sayılmazlar. Sektör üreticileri bu gibi durumlarda son dakikaya kadar piyasa gözlemlerini yaparak kar-zarar dengesi takibi yaparken, kullanıcılar da az sayıda olan üreticiye ulaşma sıkıntısı çekiyorlar.

VLSF Gemi Yakıtı İkmali

Bu sefer öyle olmadı. Sektörün önde gelen denizcilik akaryakıt dağıtıcılarından birisi olan PO Marine, bu kurala zamanında ayak uydurarak hazırlıklarını tamamlamış durumda. Petrol Ofisinin bu erkenci hareketi sayesinde gemi işleticileri, gerekli olan yakıt ikmallerini ülkemizde yapabilecek. Bu durum hem kurallara aykırı işlemlerin önüne geçecek, hem de maliyet açısında Türk armatörlerine büyük bir avantaj sağlayacak durumda.

İlk Gemi Yakıtı İkmali Yapıldı

PO Marine tarafından sektördeki her türlü yenilik ve gelişme takip ediliyor. Bu özenli çalışmanın bir sonucu olarak da daha aylar öncesinden her türlü hazırlıklarını yapıp, piyasaya sunulan bu yeni denizcilik yakıtı VLSF’nin ilk ikmali de başarı ile tamamlandı.

Petrol Ofisinin Derince’de bulunan akaryakıt ikmal tesisinden 100 tonluk yeni nesil gemi yakıtı, 4 Ekim 2019 itibarı ile Demre-8 isimli barç ile yüklendi. Kumkapı açıklarında yakıt alımı yapılacak olan Türk Bayraklı gemiye yapılan ikmalin yaklaşık olarak 2 saat kadar sürdüğü de belirtildi.

İlk Düşük Sülfürlü Yakıt İkmali

Petrol Ofisi Ticari ve Endüstriyel Satışlar Direktörü olan Ulvi KILIÇ, sadece yakıt ikmali ile sınırlı kalmayıp ayrıca bu alanda farklı bir hizmet ile piyasaya çıktıklarını belirtti. Denizcilik Yakıtları Kalite ve Güvence Sistemi adını verdikleri bu sistem ile sadece yakıt satışı ile kalmayıp, satış sonrası gözlem ve ar-ge çalışmalarını da devreye aldıklarını belirtti. Bu sistemin aynı alanda dünyada bir ilk olduğunu da belirtmek gerekir.

Yorum yapın