Denizcilik Mesleği

Denizcilik mesleği en çok para kazandıran ve karada iş arama furyasında olan bir gurubun gözdesi durumunda. Ama bu mesleği sadece çok para kazanmak için yapılacak iş statüsünde görmek, bir süre sonrasında insanlarda bezginlik sendromu görülmesine neden oluyor. O nedenle denizcilik alanında çalışmak isteyenler için küçük bir rehber bilgi hazırlamak istedim.

Denizcilik Mesleği Ama Hangisi?

Denizcilik alanında bir meslek sahibi olmak için 2 farklı alana yönelmek gerekiyor. Bunlardan birisi deniz ve gemi ile seyahat alanı, diğeri de gemi ve tekne yapım alanı. Yani bunları aşağıdaki gibi sınıflandırmak mümkün.

  • Denizcilik ve Gemi Adamı
  • Gemi ve Tersane işleri

Her ne kadar birbirleri ile bağlantılı gibi görünseler de, gerek çalışma koşulları, gerekse maddi gelirleri yönünden birbirlerinden çok farklı meslekler olduklarını belirtmekte yarar görüyorum.

Denizcilik ve Gemi Adamı alanında yapılabilecek meslekleri mümkün olduğunca ben bu sitede ilgili yazılarımda anlatmıştım. Bu yazılara aşağıdaki listelerden de ulaşabilirsiniz. Özellikle Geminin Bölümleri konulu yazımda hem gemi ile seyir yapılan kadrolar ve meslekler anlatılmış, hem de detaylarına inilmişti.

Gemi ve tersanelerde yapılabilecek işler ile ilgili de yine sitemdeki gemi inşaatı mühendisliği konulu yazılara bakılabilir.

Denizcilik Mesleğinin Geleceği

Aslında bu başlık ile ilgili bile ayrı çalışmaların yapılması mümkün. Küreselleşen dünyada, ülkelerin ayakta kalmalarının ve ekonomik olarak bağımsızlıklarını elde etmelerinin en büyük şartı, piyasalara hakim olmak ve dış dünya ile ticaretini geliştirmekten geçiyor. Siz elinizdeki ürünü son alıcıya ulaştıramadıktan sonra para kazanamazsınız. Bunu sağlamanın en kolay ve ekonomik yolu ise ticaretten geçiyor.

Dünya ticaretinin de bugün itibarı ile %85’den fazlasının gemiler aracılığı ile yapıldığını hesaba katarsak, denizcilik mesleğinin aslında hemen vazgeçilemeyecek, tam aksine, üretim ve tüketimin arttığı günümüzde daha da fazla ihtiyaç duyulacak olan bir endüstri olduğunu görmemek imkansız hale gelmektedir.

Denizcilik alanındaki yatırımların artması ile bu alanda da otomasyon sisteme geçişin hızla sağlandığı görülmektedir. Bu da özellikle gemilerde çalışacak insan sayılarında azalma yaşanacağı manasına gelmektedir. Burada kritik bir nokta daha var. Her ne kadar robotikleşmeye geçiş yaşansa da bu ekipmanların operasyonunu yapacak kalifiye eleman ihtiyacı doğacaktır ve bu şimdiden düşünülmesi gereken bir konudur.

Gemilerde çalışacak insan sayısı azalma yönünde eğilim gösterse bile, her geçen gün, dünya denizcilik filosuna yeni gemilerin katılması ile gemilerde çalışacak kişilere olan ihtiyaç da artmaktadır.

Neden Filipinli Denizciler konulu yazımda da, gemilerde ihtiyaç duyulan gemi adamı sayıları ile ilgili bazı verileri sizlerle paylaşmıştım.

Denizcilik Mesleğinin Zorlukları

Genellikle insanlar denizcilik mesleği çok para kazanılan bir meslek veya dünyanın en eğlenceli mesleğidir mantığı ile gemilerde çalışmak istiyorlar. Oysa dünyada madencilikten sonraki en zor meslek olan denizciliğin gerçek yüzünü, gemilerde aylarca yalnız kalınca fark edebiliyorlar ve bir sonraki tercihlerine yerleşebilmeleri için, içerisinde bulundukları geminin sağ sağlim limana varmasını bekliyorlar.

Denizcilik mesleğinin zorlukları veya dezavantajları, sizler daha gemilere çıkmadan önce başlıyor bile denilebilir. Örneğin çok para kazanmak için gemilerde çalışmak isteyen ve sektör ile ilgili bir bilgisi ve tanıdığı olmayan bir kişinin simsar adını verdiğimiz veya dolandırıcı gemi adamı kurslarına, ellerindeki son birikmiş parayı kaptırma ihtimalleri çok yüksek.

Bu aşamadan kayıpsız kurtulan kişiler için en zor diğer bir konu ise, hiç alışmadıkları bir şekilde ailelerinden uzakta yaşamak. Bu öyle gurbette bir şehire veya ülkeye gidip uzakta kalmak ile birbirine benzemez. Burada iletişimin bile kısıtlı olduğu bir yere gidersiniz. Elinizde her türlü imkan olsa, varlığınız bile yeterli olsa dahi, sevdiklerinizin sesini 1sn bile duyamayacağınız yerler olacak. Yıllarca beraber yaşadığınız insanları bırakıp, seslerini bile duyamayacak olmanın bilincini sadece 10 sn düşünmenizi isterim.

Denizcilik Mesleği Zor Mudur?

Gemide çalışmanın bir diğer zorluğu da iyi günde kötü günde, size ihtiyacı olan insanlara veya sizin ihtiyacınız olan insanlara ulaşımın mümkün olmaması olacaktır.

Gemide hasta olmak konusunda zaten yine yazı yazmıştım. Denizcilik mesleği içerisinde olmasanız, bir şekilde hastalığınızın tedavisi yapılır, en güncel, en verimli ilaçlarla bir kaç gün içerisinde sorun giderilebilir. Baktınız geçmiyor, bir başka doktora , o da olmadı diğeride gidebilirsiniz. Ama gemide böyle bir şansınız olmadığı gibi, çok ciddi müdahale edilmesi gereken bir olayda bile beklemeniz gereken durumlar da yaşanabilir.

Denizcilik Mesleğinin Avantajları

Aslında özellikle gemide çalışmanın zorlukları konusunu bundan daha üst tarafa aldım. Çünkü insanlar genellikle önce duymak istediklerini veya görmek istediklerini görürler ve sonrasına devam etmeden aldıklarını alıp yola yarım bilgilerle çıkmak isterler. Sizlerin de bu hataya düşmemesi için öncelikle mesleğin zorluklarını anlatarak, aklınızda bazı soruların oluşmasını sağlamaya çalıştım.

Eğer yukarıdaki maddeler sizleri az da olsa düşünmeye sevk ettiyse, başarılı olmuşum demektir. Eğer yukarıdakiler konusunda kendisinde şüpheleri olan olduysa ve ben bu mesleği kesinlikle yapamam diyen birisi iseniz, mesleği yapmak yerine kendinze daha farklı meslek edinmelisiniz. Onun haricinde aklınızda soru işareti olmasına rağmen acaba mı sorusu olan kişiler için iyi haberler de var elbet.

Denizcilik Mesleğinin Güzel Tarafları Nelerdir?

Denizcilik mesleği zor mu kolay mı sorusunun kesin bir yanıtı olmadığı aşikar. Aslına bakarsanız her mesleğin kendi içerisinde zorlukları vardır. Peki bizler yukarıdaki zorlukları gördük. Pes mi edeceği? Hayır elbette. Bir de denizcilik mesleğinin avantajları ve iyi taraflarına bakalım ve hangisi daha fazla ağır basacaksa o alanda kendi kariyer hedeflerimize yol verelim.

Gemide çalışmanın olumlu tarafları hakkında detaylı bilgilere girmeden aşağıdaki maddeleri yazmak istedim.

  • Gemilerde çalışarak çok para kazanırsınız ve birikim yapabilirsiniz,
  • Bir çok insanın göremeyeceği, az bir sayıda insanın da çok paralar harcayarak görebileceği yerleri, siz ekstra paralar harcamadan gezip görme imkanına sahip olabilirsiniz,
  • Her ne kadar bizim ülkemizde değeri çok fazla olmasa bile, özellikle Avrupa ülkeleri ve dünyanın bir çok kesiminde denizciler toplum içerisinde saygın bir meslek sahibi olarak karşılanırlar,
  • Dünya nüfusunun ihtiyaçlarının neredeyse %85’i denizciler tarafından sağlanmasına rağmen, çok fazla denizci olmamasından dolayı çok fazla ilgi çekici bir meslektir,
  • Hiç kimsenin göremeyeceği şeyleri denizci olarak sizler görebilirsiniz. Bir güneşin doğuşu ve batışı esnasındaki renk cümbüşünü göremeyen bilemez ve onu sadece en saf hali ile denizciler görebilmektedir.

Yorum yapın